FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Milyonlarca araç sahibine şok!

Sizin otomobiliniz 'ağır kusurlu' çıkabilir...

Milyonlarca araç sahibine şok!

Pahalı akaryakıt yüzünden otogaz taktıranlara araç muayesi konusunda kötü bir haber geldi. Geçmişte muayenede ağırlık sorunu yaşamayan bazı araçlar, mevzuattaki güncellemeden sonra 'ağır kusurlu' sayılıyor.

Özellikle LPG tankı ağır gelen araçlar, azami yüklü ağırlık değerlerinin fazla gelmesi ile muayeneden geçemiyor. Bu tip sorunların görülme sıklığı da son zamanlarda arttı. Araçlarını muayene yaptırmak için trafik şubesine gidince karşılaştığı yeni uygulamanın şaşkınlığını yaşayanlardan birisi de Mehmet Daşan. 2009'da muayenede sorun yaşamazken, bu yılki muayenesinde aracı 1.510 kilogram gelerek, 'ağır kusurlu' sayılan Daştan, "Muayeneden geçemedim. Şaşkınım." dedi.

2 MİLYON ADET LPG'Lİ ARAÇ VAR
İstatistik Kurumu'nun verilerine göre Türkiye'de 2000 yılında 500 bin olan LPG'li araç sayısı bugünlerde 2 milyona dayandı. Her gün ortalama 800 araca otogaz takılıyor. Bunların içinde lüks araç sahipleri de var. Ancak, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın trafiğin güvenliğini sağlamak amacı ile güncellediği 'kusurlar tablosu', LPG tankı kullanan bazı sürücüleri Mehmet Daşan gibi üzecek. Güncellenen tablo ile birlikte, azami yüklü ağırlık değerinde, 2010 ve daha eski tarihlerde problem yaşamayan araçlar, artık sorun yaşıyor. Kusurlar tablosunda daha önce böyle bir durum değerlendirilmeye tabi tutulmuyordu. Ancak, 'Araç özellikleri; azami yüklü ağırlığı araç cinsi/sınıfı ile uyuşmuyor' kusurunu eklenmesi, araçların 'azami ağırlığı' ile mevzuattaki 'sınıf azami ağırlığı' uyuşmazsa (ağırlık fazla ise) 'ağır kusurlu' olarak değerlendirilmesine sebep oluyor. Yenilenen kusurlar tablosuna göre araçlara ilave edilen LPG tankı ve içindeki yolcularla birlikte, için azami ağırlık araçtan araca değişiyor.

Son yıllarda araçlardaki LPG tesisatını kanunen belirlenen sınırlara uygun olmamasından dolayı birçok vatandaşın aracı 'ağır kusurlu' sayılıyor. Mehmet Daşan'ın yaşadıkları buna örnek oluşturuyor. 2009 da muayene ettirdiği 'Hyundai' marka aracında herhangi bir sorun tespit edilmeyen Daşan, bu yıl gittiği ikinci muayenesinde azami yüklü ağırlık değerinden kaynaklanan sorun yaşadı ve aracı 'ağır kusurlu' sayılarak, trafiğe çıkmasına izin verilmedi. Alınan bilgilere göre, bu model araç için azami ağırlık bin 490 kilogram olması gerekiyor. Bu kuralı aşan araçlar, yüklerinde 2 kilogram da fazla olsa 'ağır kusurlu' sayılıyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler