Birçok uzman, dolardaki hareketlilik hakkında yorum yaptı. Bazı analistler, 8.15 Türk Lirasının direnç olarak takip edildiğini açıklarken, 7,83 Türk Lirasının ise destek seviyesi olarak izleneceğini vurguladı. 7,95 Türk Lirasının 4. kez test edildiği vurgulayan uzmanlar, 8,32 TL seviyesinin direnç olarak takip edileceğini kaydetti.
Geçen hafta yüzde 1,75'i test eden ve yüzde 1,62 seviyelerinde dengelenen dolar; ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, ivme kazanan yükselişiyle yeniden yüzde 1,75'e çıktı. Dolar endeksi ise 93,0 ile Kasım 2020'den beri gördüğü en yüksek seviyeyi gördü
Analistler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında artan vaka sayıları nedeniyle sıkılaştırılan tedbirler ve ABD'nin 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükselişin Türk lirası varlıkları üzerinde baskıya neden olduğunu söyledi.
Bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 89. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı'nın gündemin odağında olduğunu belirten analistler, yurt dışında Almanya'da enflasyon ve ABD'de tüketici güven endeksi başta olmak üzere veri gündemi ile Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva'ın konuşmasının takip edileceğini aktardı.
ŞENAY ŞEREFOĞLU'NDAN AÇIKLAMA
TCMB Başkanı Ağbal’ın görevden alınmasının ardından dün de Başkan Yardımcısı Çetinkaya görevden alındı. Geçen hafta kur tarafında hızlanan yükseliş durmadan son gelişmenin de eklenmesiyle USD/TRY geçtiğimiz günlerde 8,30’u aştı ve TL’nin dolar karşısındaki kaybı da %12’yi geçti.
ZİRAAT FX
Cuma günü ABD’den güçlü gelen tarım dışı istihdam verisi ile enflasyon beklentilerinin daha da artması on yıllık tahvil faizinde yükselişe neden oldu. Bunun yanında teşviklerin yansıması ve Biden’ın altyapı planı enflasyon beklentilerinin canlı kalmasını sağlıyor. Fed’den de 2022 yılında bir faiz artırımı beklentilere girmiş durumda. Fed’in projeksiyonlarında 2023 yıl sonuna kadar faiz artırımı yoktu. Bu gelişmeler de Dolar’ın güçlü kalmasını sağlarken, Gelişmekte Olan Ülke para birimlerinde baskı gözlenebilir.