Geçtiğimiz yıl itibarıyla ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele kapsamında attığı sıkı para ve maliye politikası adımları yatırım getirilerini değiştirdi. Bu süreçte mevduat faizleri yükseliş gösterirken, dolarda reel getiriler düşmeye başladı.
Milliyet'te yer alan haberde TÜİK verilerine göre, Temmuz’da yıllık enflasyon yüzde 61,78 olarak gerçekleşti. Doların son 1 yılda getirisi ise yüzde 24 seviyelerinde kaldı. Enflasyona göre bakıldığında son 1 yılda dolar reel bazlı yüzde 38’e yakın kayıp yaşadı. Yani bu süreçte dolarda kalan yatırımcılar kaybetti.
Faiz artırımları sonrası TL’nin cazibesi arttı, TL mevduatlara uygulanan faiz oranları bu süreçte hızlı bir şekilde yükseldi. Bir ara yüzde 60 seviyelerini aşan TL mevduat faizleri şu anda ortalama yüzde 50-53 civarında seyrediyor. Bu süreçte vatandaşlar döviz payını azaltırken TL mevduat payını artırdı.
Son 1 yıllık süreçte TL mevduatlar 3.5 trilyon lira artış gösterdi. İstanbul'da Türk lirası mevduat 2 trilyon 757 milyar liradan yüzde 59 yükselişle 4 trilyon 377 milyar liraya çıktı. Son 1 yılda TL mevduat payını en fazla artıran il Kastamonu oldu. Kastamonu’da TL mevduatlar 17 milyar TL artış gösterdi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) açıkladığı il bazındaki bankacılık rakamlarına göre Türkiye genelinde döviz mevduatı son 1 yılda yüzde 1.6 azaldı.
Döviz mevduatı en çok azalan il yüzde 24.7 ile Iğdır oldu.
Ankara yüzde 23,5
Kırşehir yüzde 22,4
Bartın’da döviz mevduatı yüzde 22,1