Binlerce, on binlerce yatırımcının kararında son sözü onlar söylüyor.
Tüpraş: 2012 yılında yaşanabilecek yurtiçi veya yurtdışı kaynaklı şoklara karşı Tüpraş hisselerini öneriyoruz.
Ekonomide olası bir yavaşlamaya karşı dirençli yapısı, sağlam bilançosu, güçlü nakit yaratma kapasitesi ve yüksek temettü ödeme potansiyeli sayesinde Tüpraş hisseleri cazip görünüyor. Ayrıca bu yıl şirketin 931 milyon TL temettü dağıtmasını bekliyoruz. Bu da yüzde 8.51 temettü verimine işaret ediyor.
Hakan DEMİRBİLEK / Galata Menkul Değerler Genel Müdürü
“Avrupa’ya göre dalgalanacağız”
Şu an İMKB’de dalgalı bir süreç yaşanıyor. Yılbaşından bu yana yüzde 20’nin üzerinde getiri sağlayan ve bu dönemde dünyanın en çok yükselen borsalarından biri olan İMKB’de kar satışlarının gelmesi çok doğal. Bu sayede yükselişe katılamayan yatırımcılar da alım yapma fırsatı bulabilir. Sürekli yükselen veya düşen piyasaların sağlıklı olduğu söylenemez. Bazen kar satışları, bazen tepki alımları bazen de düzeltme hareketleri sayesinde yeni yatırımcılar borsada pozisyon alma fırsatı bulurlar. Ayrıca hisse senedi fiyatları da istikrarlı seviyelere oturur.
Öte yandan, dalgalanmalarda yatırımcılar kendi risk anlayışlarına göre hareket etmeliler. Borsayı kısa vadeli bir yatırım aracı olarak düşünenler, küçük karlarını realize edebilir ya da düşüşleri yeni alım fırsatı olarak değerlendirebilirler. Daha uzun vadeli bakanlarsa dalga boyunu daha uzun tutup karların büyümesini ya da alırken hisselerin daha cazip seviyelere gelmesini bekleyebilirler.
2011’in son çeyreğinden itibaren Amerika’dan gelen olumlu makro veriler, ekonominin ağır da olsa toparlama sürecinde olduğunu gösteriyor. Yurtiçinde ise nispeten istikrarlı bir görünüm hakim. Özellikle finansal sektörümüz krizde iyi bir sınav verdi. Cari açıkta da son aylarda ağır da olsa olumlu gelişmeler var. Ancak Avrupa tarafı hala sorunlu gözüküyor. Bu yıl piyasalardaki dalgalanmalarda özellikle Avrupa borç kriziyle ilgili gelişmeler etkili olacak. İMKB’nin bu şartlar altında iyimser senaryoda yıl içinde maksimum 70 binleri, kötümser senaryoda ise 45 binleri göreceğini düşünüyorum.
THY: 2011’de Avrupa’nın en hızlı büyüyen havayolu şirketi olan THY, portföyüne 21 yeni destinasyon eklemişti. Bu yıl da en az 18 yeni destinasyon eklemesi planlanıyor. Ocak ayında 2.6 milyon yolcu taşıyan şirket, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artış yakaladı. 2011’de 32.6 milyon yolcu taşıyan THY’nin 2012 hedefi ise 38 milyon yolcu ve 7.8 milyar dolar ciro.
Yeni hatlarla uçuş ağını genişletmeye devam eden THY, zaman zaman yabancı havayollarına ortak uçuş anlaşmaları yaparak daha az maliyetle sefer sayısını artırıyor. 2011’in ilk yarısında petrol üreticisi ülkelerin bulunduğu Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan sıkıntılar nedeniyle petrol fiyatlarında yaşanan artış, THY’nin de karlılığını etkiledi. Şirketin geçen yıl birçok proje gerçekleştirmesi de karlılığını geçici olarak olumsuz etkilemişti. Böylece geçen yıl ilk 6 aylık dönemde zarar açıklayan THY, petrol fiyatlarının gerilemesiyle üçüncü çeyrekte kara geçti. Şirket bu yıl yatırımların meyvelerini toplayacak. İnorganik olarak da büyümeyi düşünen THY’ye 15 şirket teklif sundu. Kısacası olumsuz gelişmelerin hisse fiyatına yeterince yansıdığını düşünüyor ve THY hisseleri için yüzde 50’lik yükseliş potansiyeli öngörüyoruz. “Kademeli alım” öneriyoruz.
Anıl Erk YILMAZ / Ulus Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı
“Minimum 53 bin, maksimum 70 bin”
Ben Türkiye’nin 2008 yılından bu yana süren bunalım ortamında üzerine artı değer koyduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla hala 2007 kasım ayı rakamlarında dolaşan bir endeksi, Türkiye ve bu piyasa yatırımcısı hak etmiyor. 2002 yılından bu yana ekonomimiz yüzde 55’in üzerinde büyüdü. Diğer bir deyişle 1.5 Türkiye olduk. En fazla harcama yapan 30-45 yaş nüfus zirve seviyesinde. Bunu destekleyen genç bir nüfus da arkadan geliyor. Dolayısıyla muazzam bir iç talep var. Bence Türkiye’nin önümüzdeki 10 yılı oldukça pozitif.
İMKB-100 endeksi ise Türkiye’nin kendi iç dinamikleriyle yıl içinde minimum 53 bin, maksimum 70 bin bandında hareket edebilir. Ancak Avrupa’da yaşanan ekonomik sıkıntılar ve yeni gelişmekte olan İsrail-İran gerginliği bizi yavaşlatabilir.
Türk Traktör: Dünya çapında her yıl 1.5 milyon traktör satılıyor. Çin ve Hindistan dışında dünya traktör pazarının yüzde 10’u Türkiye’nin elinde. Türk Traktör, satışlarını 2011 yılında, 2010’a göre yüzde 50 artırarak pazar payını yüzde 51’in üzerine çıkardı.
Şirket, 2011 yılı rakamlarına göre 40 adet traktör üretimiyle bir rekora imza attı. Net karı da söz konusu dönemde yüzde 54 artışla 277 milyon TL’ye ulaştı. Türk Traktör, fark yaratan şirketlerden. Şirket hisseleri için 60 TL hedef fiyat öngörüyorum. Düşüşlerde orta ve uzun vade için “kademeli alım” öneriyorum.