FED açıklamalarıyla hızla gerileyen Borsa İstanbul’da yatırımcılara düşüşlere dayanıklı hisseler öneriliyor.
FED açıklamalarıyla hızla gerileyen Borsa İstanbul’da yatırımcılara düşüşlere dayanıklı hisseler öneriliyor. BIST’te özellikle 68 bin-73 bin aralığında alımların güçleneceğini düşünen analistler, bu dönem için alıma uygun 8 hisse belirledi…
Geçen haftanın en önemli gündemi, Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) açıklamalarıydı. FED’in 85 milyar dolar tutarındaki aylık tahvil alımlarına devam edeceğini ve ekonomideki risklerin azaldığını belirtmesine karşın, 2014 yılının ortalarında tahvil alımlarının sonlanabileceği sinyalini vermesi bütün piyasaları deyim yerindeyse alt üst etti. FED açıklamalarının ardından ABD endekslerinde ve küresel hisse senedi piyasalarında sert satışlar yaşandı. Borsalarda yaşanan satışların gelişmekte olan ülkelerde daha kuvvetli olduğunu belirtmekte yarar var. Bu kulvardaki Borsa İstanbul (BIST) da geçen hafta hızlı düşen borsalar arasında yer aldı.
Şimdi BIST-100 endeksinin daha da aşağı inip inmeyeceği merak ediliyor. Endekste 70-71 bin seviyelerine dikkat çeken analistlere göre, bu seviyenin aşağı ya da yukarı yönde kırılıp kırılmayacağı, yılın ikinci yarısını nasıl geçireceğimizin de bir göstergesi olacak. Öte yandan, endekste düşüş devam ederse 68 bin 69 binlerin görüleceğini söyleyen analistler, aksi durumda ise orta vadede 82 bin 500-86 bin bandına doğru yükseliş olacağını düşünüyor.
Endekste trendin şimdilik belirsiz olduğunu ifade eden analistlere göre, yatırımcılar bu dönemde küresel ekonomik gelişmelerden en az etkilenecek gıda, perakende, bilişim ve birçok faaliyet kolunu içinde barındırarak risk yapısını dağıtan holding, çimento ve demir çelik sektörlerindeki hisse senetlerini tercih etmeli.
PERAKENDE VE HOLDİNG HİSSELERİ
Endeksin son gelişmeler nedeniyle 71 binlere gerileyebileceğini söyleyen ATIG Menkul Değerler Araştırma Departmanı Yönetmeni Osman Kadri Koca, “Ancak yatırımcılar yurtiçindeki gerilimin azalmasıyla endeksin destek seviyelerinden yapılabilecek yeni maliyetlerle 82 bin 500’leri hedefleyebilir. Bu dönemde ise ‘defansif’ olarak tanımlanan düşüşlere dayanıklı gıda, perakende ve holding hisseleri tercih edilmeli” diyor.
BIST-100 endeksinin 80 bin direncini aşamaması durumunda ise endeksin tekrar 73 binlere doğru geri çekileceğini tahmin eden İntegral Menkul Değerler Kıdemli Analisti Ozan Batu, BIST’teki beklentilerini şöyle özetliyor:
“Endeks hâlâ orta vadede önemli bir destek olan 70 binlerde tutunmaya çalışıyor. Bu seviyenin aşağı yönlü kırılmaması durumunda orta vadede 82 bin 500-86 bin bandına doğru yükselişler görebiliriz.”
Bu dönemde yatırımcıların dolar bazında borç seviyesi yüksek olan şirket hisselerinden uzak durmasını tavsiye eden Batu, bunun orta vadede risk seviyelerini artırabileceğini düşünüyor. Batu’ya göre, yatırımcılar başta perakende olmak üzere yapısında üçten fazla alt sektör barındıran holdinglerin hisse senetlerini tercih etmeli. Batu, son altı aylık bilançolarında kısa vadeli yükümlülüklerde dolar ağırlığı düşük seviyede bulunan hisse senetlerini de öneriyor.
“68 BİN-73 BİNLERDE ALACAKLAR”
Küçük yatırımcıların bu dönemde pozisyon alma konusunda ihtiyatlı davranması gerektiğini belirten Asya Yatırım Yurtiçi Sermaye Piyasaları Yönetmeni Hakan Civelek de endekste düşüş devam ederse 68-69 seviyelerinden pozisyon almanın daha cazip olacağı kanısında. Civelek’in yatırımcılara önerileri şöyle:
“65 binler stop-loss olarak kullanılmalı. Bu dönemde yatırımcılar hisse senedi tarafında portföylerinin yüzde 30-40 aralığından fazla pozisyon almamaya da dikkat etmeliler. Çünkü hızlı düşüş sonrası not artışıyla Türkiye’ye daha önce girememiş fonlar TL’deki değer kaybını da göz önünde bulundurarak 68-73 bin aralığında pozisyon alabilirler. Büyümenin ılımlı da olsa devam etmesi, siyasi istikrarın korunması ve gelinen fiyat/kazanç seviyelerinin makul olması nedeniyle BIST’te kısa vadeli trade amaçlı pozisyonlar alınabilir. Ancak alım yapılırken mutlaka risk profiline göre zarar-kes seviyesi de belirlenmeli.”
Civelek, uzun vadeli pozisyon almak isteyen yatırımcıların ise ekonomik toparlanma ve büyümeye ilişkin hem yurtiçinde hem de yurtdışında daha olumlu verilerin gerçekleşmesini beklemeleri gerektiğini savunuyor. Bunların yanı sıra Civelek, merkez bankalarının para politikasına ilişkin stratejilerinin netleşmesinin de gerektiğini düşünüyor.
Hakan Civelek’in bu dönemde önerdiği sektörler arasında ise çimento, perakende ve demir çelik başta geliyor. Söz konusu sektör hisselerinin bu süreçte oluşacak düşüşlerde endekse göre relatif olarak daha iyi performans göstereceğini tahmin eden Civelek, “Aynı şekilde nakit durumu iyi olan özellikle cari ve likidite oranları yüksek olan şirket hisseleri bu dönemde daha defansif bir yapı sergileyebilir” diyor.