İnternete yönelik olarak yapılan yeni düzenlenmeler, hem kullanıcılara hem de şirketlere birçok yük getiriyor.
İnternete yönelik olarak yapılan yeni düzenlenmeler, hem kullanıcılara hem de şirketlere birçok yük getiriyor.
Torba yasa kapsamında olan kanun taslağında yer maddeler özellikle Türkiye’deki internet kullanıcılarını olduğu kadar internet ekonomisini de etkileyebilecek düzeyde. 5651 sayılı kanunun taslağında yer alan değişliklerde öne çıkanları bir araya topladık. İşte internet dünyasına gelmesi beklenen yenilikler…
Siteler yasaklı olsa bile aracı adresler vasıtasıyla yasaklı sitelere girilebilecek mi?
Değişiklikler arasında dikkat çekenler arasında internet sitelerinin artık kimlik bilgisi olarak bilinen IP üzerinden engellenecek olması geliyor. Yani engellenen internet sitelerine hiçbir şekilde giriş sağlanamayacak. Bu kapsamda aynı IP’yi kullanan veya aynı IP üzerinden yayın yapan birçok internet sitesi erişim engelli hale getirilebilecek.
Örneğin, geçen yıllarda YouTube’a erişim engellendiğinde farklı yollarla giriş yapılabiliyordu. Ancak yeni yasayla birlikte söz konusu sitelere giriş mümkün olmayacak. Böylelikle Türkiye’deki aynı sunucuda bulunan farklı internet sitelerine erişim de engellenebilecek.
Siteleri engellenmesi muhtemel firmalar ne yapacak?
Sıkılaştırılmış bu engel ile birçok yabancı ve yerli şirket tedirgin edecek düzeyde. IP adresinden engellenme tedirginliğinden dolayı Türkiye’deki site sahipleri veya hosting sahibi firmalar, sadece bu yüzden sunucularını yurtdışına taşıması mümkün.
Yeni düzenlemeler internet faturasına yansır mı?
Düzenlemede eleştiri alan noktalarından bir diğeri ise ‘Erişim Sağlayıcıları Birliği’ oldu. Mesleki bir birlik olacak bu kuruluş, hatırı sayılır bir masraf yükünü de beraberinde getirecek. Bu masrafların başında veri saklama bulunuyor. Söz konusu masrafların artması ise dolaylı yoldan olsa da son kullanıcılara yansıyabilecek.