FED, tahvil azaltım kararını 10 milyar dolar olarak açıkladı.
FED, tahvil azaltım kararını 10 milyar dolar olarak açıkladı. Yeni süreçte ulaştırma, iletişim, gıda, sanayi ve holding hisselerinin çok etkilenmeyeceğini düşünen analistler, yatırımcılara döviz geliri olan, borçluluk oranı az, ucuz kalmış hisseleri öneriyor…
Geçen hafta Amerikan Merkez Bankası (FED) varlık alımlarını 2014 Ocak ayından itibaren 10 milyar dolar azaltma kararı aldığını açıkladı. Kısacası FED, 85 milyar dolar yerine artık her ay 75 milyar dolarlık alım yapacak. Beklenenin gerçekleşmesiyle gelişmiş ülke borsaları korkulduğu gibi olumsuz bir tepki vermedi. Hatta FED kararları sonrasında Wall Street’te yükseliş yaşandı. Öte yandan, Asya borsalarında satıcılı bir seyir görüldü. Borsa İstanbul’a (BIST) da önce tepki alımları geldi. Ancak BIST içerideki olumsuz gelişmeler nedeniyle daha sonra 70 bin seviyesinin altına indi.
Analistlere göre, önümüzdeki dönemde FED’in tahvil azaltım miktarına göre gelişmekte olan ülke borsaları ile BIST olumsuz etkilenebilir. Böyle bir durumda ise yine analistlere göre, bazı sektör ve hisseler bu olumsuzluktan daha az etkilenecek. Bu sektörlerin başında, ulaştırma, iletişim, gıda, sanayi ve holdingler geliyor. FED’den olumsuz etkilenme olması durumunda analistler, özellikle ihracat yapan yani döviz üzerinden geliri olan, net döviz varlığı bulunan, borçluluk oranı az ve nispeten ucuz kalmış hisselerin BIST endekslerinden pozitif yönde ayrışacağını düşünüyor.
ALB Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, “Bu durum küresel piyasaları tek bir şekilde etkilemez. Mevcut durum, ABD’deki ekonomik toparlanmayı teyit ettiği için başta ABD olmak üzere gelişmiş ülke piyasaları için olumlu. Ancak aynı şeyi gelişmekte olan ülke borsaları özellikle cari açık veren gelişmekte olan ülke borsaları için söylemek pek mümkün değil” diyor. Önümüzdeki dönemde FED’in tahvil alımında azaltımının devam etmesi durumunda BIST endekslerinin olumsuz etkilenebileceğini kaydeden Karabulut’a göre, bu durum hem piyasa faizlerinin yükselmesine hem de cari açığın finansmanının zorlaşmasına neden olabilir.
ALB Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, “Mevcut durum, ABD’deki ekonomik toparlanmayı teyit ettiği için başta ABD olmak üzere gelişmiş ülke piyasaları için olumlu. Ancak aynı şeyi gelişmekte olan ülke borsaları özellikle de cari açık veren gelişmekte olan ülke borsaları için söylemek pek mümkün değil” diyor. Önümüzdeki dönemde FED’in tahvil alımında azaltımının devam etmesi durumunda BIST endekslerinin olumsuz etkilenebileceğini kaydeden Karabulut’a göre, bu da hem piyasa faizlerinin yükselmesine hem de cari açığın finansmanının zorlaşmasına neden olabilir.