Analistlerin yatırımcılara önerisi, işlem hacmi ve piyasa değeri yüksek, nakde çevrilmesi kolay likit hisselerden seçim yapılması.
YABANCI TAKAS ORANI ÖNEMLİ
Endekste orta vadede 86 bin, uzun vadede ise 90 bin seviyelerinin hedefleneceğini söyleyen İntegral Menkul Değerler Araştırma Departmanı Kıdemli Analisti Ozan Batu, “Yatırımcılar bu dönemde yükselişte sınırlı performans sergileyen İMKB-100 ve 50 hisselerinden bilançosu kuvvetli, halka açıklık oranı makul düzeylerde olan ve aynı zamanda likiditesi yüksek olanları seçebilir. Bence önümüzdeki dönemlerde bu tür hisseler öne çıkacak” diyor. Yabancı yatırımcıların da hisse senedi seçiminde bu özelliklere dikkat ettiğini belirten Batu, bu nedenle yabancı takas oranına da dikkat edilmesini öneriyor.
İMKB-30 VE İMKB-100 HİSSELERİ
Son dönemde endekste bir düzeltme hareketi yaşandığını ancak orta ve uzun vadeli yükseliş trendinin devam ettiğini söyleyen ALB Araştırma Uzmanı Yeliz Karabulut’a göre, endeksin 78 bin 500 üzerinde tutunması ve 80 bin üzerine yükselmesiyle İMKB’de tekrar bir yükseliş hareketi başlayabilir. Ancak Karabulut, bu süreçteki yükseliş hareketinin geçen yılki gibi agresif olmayacağını düşünüyor. Bu yıl yatay hareketlerin daha yoğun olacağını tahmin eden Karabulut’un yatırımcılara önerileri şöyle:
“Böyle dönemlerde nakde çevrilmesi kolay hisseler yatırımcılar için iyi bir alternatif olur. Bunların derinliği yüksektir. İMKB-30 ve İMKB-100 hisselerinin büyük çoğunluğunun derinliği yüksek. Ayrıca banka ve holding şirketlerinin hisseleri de işlem hacmi açısından yoğun, halka açıklığı ve derinliği yüksek hisseler. Bu nedenle nakde çevrilmeleri de kolay oluyor.”
Borsalardaki sıkışık dönemlerin sonunda ya yükseliş ya da düşüş trendinin başladığını hatırlatan Karabulut, “Yatırımcılar düşüş trendine geçileceği anlaşıldığında da piyasadan çıkmak için bu hisseleri kullanabilir” diyor.
ŞEFFAF VE GÜÇLÜ ŞİRKETLER
İMKB’deki yükseliş trendinin sonlandığını söyleyebilmek için 72 bin 500 seviyesinin altına geri çekilmelerin ve kapanışların gerçekleşmesi gerektiğini söyleyen ATIG Menkul Değerler Araştırma Departmanı Yönetmeni Osman Kadri Koca’ya göre, mali sektördeki rekabet soruşturması ve kredi kontrolü baskısı bazı hisselerde pozitif etkinin fiyatlanmasını engelliyor.
Endekste orta vadeli hedeflerinin 86 bin, uzun vadeli hedeflerinin ise 90 bin olduğunu söyleyen Koca, “Cari dengedeki iyileşmeyle Türkiye’nin ikinci ‘yatırım yapılabilir’ notu 2013’ün ikinci yarısında gerçekleşebilir. Yılbaşına göre kazançlarını geri veren İMKB’de hacimsiz yatay seyir ve 2 bin puanlık dar kanal bir süre daha devam edebilir” diyor.
Koca’nın yatırımcılara önerisi de bu dönemde halka açıklık oranı ve işlem hacmi yüksek, yabancı yatırımcıların takasında sakladıkları, İMKB-30 ve İMKB-100 endekslerine dahil hisseler. Koca, kamuyu aydınlatma platformunda yatırımcılarını sürekli bilgilendiren ve kurumsal yönetim derecelendirme notu yüksek şeffaf şirket hisselerini de öneriyor.
Ozan BATU / İntegral Menkul Değerler Araştırma Departmanı Kıdemli Analisti
Migros: 2012’nin dokuz aylık döneminde ciroda yüzde 14, faaliyet karında yüzde 10 artış sağlayan şirket, yılı 62 milyon 374 bin TL karla kapattı. 20.06 fiyat/ kazanç (F/K) oranıyla sektörel F/K’nın yarı seviyesinde bulunması, Migros’u rakiplerine oranla ayrıcalıklı bir konuma sokuyor. Geçen aylarda dünyanın en büyük perakende zinciri Wal-Mart’ın Migros’un ana hissedarı BC Partners’ın elinde bulunan yüzde 80 payı almak amacıyla görüşmelerde bulunması, şirketin marka değerinin arttığının da göstergesi. Öte yandan şirket bu yıl binin üzerinde mağaza açmayı hedefliyor. Şirket hisseleri için orta vadede 30 TL hedef fiyatla yüzde 39 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.