FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Son dakika: Dikkat çeken altın tahmini! ‘Pek olası değil’

Son dakika: Ons altın geçtiğimiz hafta adeta kâbusu yaşarken şubat ayı sonrası ilk kez 1800 doların altına geriledi. Gram altın fiyatı ise güçlü dolar endeksinin rekor seviyede olmasıyla 900 liranın üzerinde kaldı. Oldukça hareketli bir haftayı geride bırakan altın için analistlerden yeni bir tahmin geldi. Fed'den gelecek açıklamaların değerli metal için baskı oluşturacağını söyleyen analistler bu hafta ‘biraz daha darbe alır’ diyerek yatırımcılara olası olası fiyatlara ilişkin sinyal verdi...

Altın fiyatları geçtiğimiz haftanın son işlem gününde şubat ayından bu yana ilk kez 1800 doların altına indi. Ons altın fiyatı bu bölgelerden toparlansa da yılın ikinci en büyük haftalık düşüşünü kaydederek yüzde 3’ten fazla değer kaybı yaşadı. Altın fiyatlarındaki düşüşte hafta başında güvenli liman akışlarından yararlanan dolar endeksindeki on yılların zirvesi etkili oldu.

SİNEM ERYILMAZ / MYNET

Uluslararası Para Fonu (IMF) yayımladığı son raporunda, küresel ekonomik büyümenin beklenenden daha hızlı yavaşlayabileceği ve enflasyonun tahminlerden daha uzun süre yüksek seyrettiği konusunda uyardı. Geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası Fed üyelerinden gelen açıklamalar da dolar endeksinin gücünü korumasına yardımcı oldu. Bazı Fed üyeleri sonraki iki politika toplantısında iki 50 baz puanlık (bps) faiz artırımına desteklerini dile getirirken, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ise 75 baz puanlık artışları sonsuza kadar dışlamayacaklarını kaydetti.

Ancak risk duyarlılığında görülen mütevazı iyileşme, doların hafta ortasında cazibesini kaybetmesine neden oldu ve altın fiyatlarında toparlanmanın kapısını açtı. ABD Başkanı Joe Biden enflasyonun düşmesine yardımcı olmak için Çin ithalatına yönelik Trump dönemi tarifelerini kaldırmayı düşündüklerini söyledi. Çarşamba günü açıklanan ABD enflasyon verisinin 40 yılın zirvesinden gerilemesi ise 10 yıllık hazine tahvil getirilerinin yüzde 3’ün altına düşmesine neden oldu ve altın günü pozitif bölgede kapattı.

Canlı Borsa

En Çok Aranan Haberler