Türkiye 60 ülkeye kapı dedektörü satıyor
Havaalanlarından hapishanelere kadar her yerde kullanılıyor
Artan güvenlik tehditleri nedeniyle metal kapı dedektörlerinin yaygınlığı giderek artırıyor. 60 ülkenin kapı dedektörü Türkiye'den sağlanıyor. 2-3 bin liradan yılda 4-5 bin adet kapı dedektörü satılıyor
Havaalanlarından hapishanelere kadar her yerde kullanılıyor
Elektral Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdem Dinçsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 20 bin metrekarelik tam entegre bir üretim tesisinde yılda 1 milyonun üzerinde yüksek teknolojili elektronik cihaz üretebilen milli kuruluş olduklarını söyledi. Savunma sanayisinde metal dedektörlere yoğunlaştıklarını anlatan Dinçsoy, bu alanda yerlileştirme ve dışa bağımlılığı azaltmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını vurguladı. Ortaya koydukları çabalar sonucunda söz konusu alanda dünyanın en iyi firmalarından biri haline geldiklerine işaret eden Dinçsoy şöyle konuştu:
Havaalanlarından hapishanelere kadar her yerde kullanılıyor
"Ürettiğimiz metal dedektörler Avrupa Sivil Havacılık Kurumunun aradığı teknik gereklilikleri taşıyor. Ürünlerimiz 60 ülkeye ihraç ediliyor. Dünyanın en önemli hava limanlarında, hapishanelerinde cihazlarımız kullanılıyor. Tayvan Havalimanı'ndan Viyana Havalimanı'na İngiltere'deki hapishanelerden Almanya Adalet Bakanlığı girişlerine kadar pek çok önemli yerde ürünlerimiz yer alıyor. Türkiye'de de Anıtkabir, Milli Savunma Bakanlığı, vergi daireleri, sınır karakolları, havalimanlar Türk malı, yerli kapı tipi metal dedektörlerle korunuyor."
Fiyatları 12 binden 2 3 bin dolara indi
Dinçsoy, Türkiye'de metal kapı dedektörü üretimi başlamadan önce söz konusu cihazların 12 bin dolara ithal edildiğine dikkati çekerek, "Üretime başlamamız ve artan referanslarla bu rakamlar 2-3 bin dolarlara kadar indirildi. Teknik özellikleri üstün ve rekabetçi ürünlerle de dünyada birçok kurum tarafından tercih ediliyoruz." diye konuştu. OHAL kapsamında birçok işletmede de bu cihazların aranmaya başlandığına değinen Dinçsoy, şu değerlendirmelerde bulundu:
Fiyatları 12 binden 2 3 bin dolara indi
"Böyle olunca son kullanıcılar en ekonomik şekilde bu işi çözmeye çalışıyorlar. Burada 'çöplüğe dönüşme' riski de bulunuyor. Bugün baktığınızda 6-7 firma Uzakdoğu menşeli cihazlar da getiriyor. Bunlar 200-250 dolar arasında cihazları satın alıp, Türkiye'de 750-1000 dolar arasında pazarlıyorlar. Bu cihazların 4 bin 500-5 bin liraya satılması gibi örneklerle karşı karşıya kalıyoruz. Üzücü olan bunların güvenliğin öngördüğü şartları yerine getirmiyor olmaları.Bu alanda otorite olarak gösterebileceğimiz kurumlar bu durumun bilincinde. Doğru şartnamelerle, doğru tariflerle, doğru cihazları alıyorlar. Bunun yanında birçok kurum, kuruluş 1-2 cihaz aldığı için çok fazla detaya giremiyor. Küçük olan cihaz adetleri ise toplama bakıldığında ciddi rakamlara ulaşıyor. Bu durum hem güvenlik konusunda riskleri beraberinde getiriyor hem de 200 dolarlık cihazlar 5 bin liralara satılarak haksız kazanç elde ediliyor."