Yöresel lezzetler geleneksel yöntemlerle kışa hazırlanıyor
Şanlıurfalı çiftçiler, geleneksel yöntemlerle elde edilen üzüm şırası ile pekmez, pestil, kesme ve cevizli sucuk hazırlıyor.
Geleneksel yöntemlerden vazgeçmiyorlar
Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Şanlıurfa'da, bağ bozumunda toplanan üzümler, asırlardır geleneksel yöntemlerle pekmez, pestil, kesme ve ceviz sucuğuna dönüştürülüyor.
Geleneksel yöntemlerden vazgeçmiyorlar
Hilvan ilçesine bağlı Ovacık Mahallesi'ndeki bağlardan toplanan üzümler, traktörle şire alanına taşınıyor.
Üzümleri pekmez, sucuk ve kesme haline getiriyorlar
Çuvallara doldurulduktan sonra taş havuzlarda yöreye has beyaz toprakla birlikte ezilerek çıkarılan üzüm şırası, büyük bakır kazanlarda ve odun ateşinde saatlerce kaynatılarak pekmeze dönüştürülüyor. Pekmez soğutulduktan sonra un ve Mısır nişastası katılarak elde edilen bulamaç, kepçeler yardımıyla bezler üzerine çeşitli kalınlıklarda yayılarak güneşte kurumaya bırakılıyor.
Üzümleri pekmez, sucuk ve kesme haline getiriyorlar
Günlerce güneşte bekletilerek pestile dönüşen ürünler, yırtılmaması için dikkatli bir şekilde bezlerden ayrılarak serin bir ortama alınıyor. Ceviz sucuğu ise cevizlerin bir ipe dizilerek pekmeze batırılıp kurutulmasıyla elde ediliyor. Kadın, erkek, çocuk herkesin katkıda bulunarak hazırladığı doğal ürünler, daha sonra kış sofraları için satışa sunuluyor.
Üzümleri pekmez, sucuk ve kesme haline getiriyorlar
Üzüm üreticisi 70 yaşındaki Hüseyin Balay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardan beri babalarından öğrendikleri tarifle mahallerinde yetişen üzümleri pekmez, sucuk ve kesme haline getirdiklerini söyledi. Zor ve zahmetli bir iş yaptıklarını anlatan Balay, şunları kaydetti: