Marangozundan inşaat işçisine, garsondan aşçıya kadar birçok meslekten binlerce kişiye yurtdışında iş fırsatları var.
MAAŞLAR 3 BİN DOLARA KADAR ÇIKIYOR
Yurtdışına götürülen işçilere verilecek ücretler genellikle serbest piyasa koşullarına göre oluşuyor. Ülkeden ülkeye, çalışılan firmaya, deneyime göre farklılık gösteriyor. Bu nedenle her mesleğe özgü ücret konusunda net bir rakam vermek oldukça zor. Ancak uzmanlar, yani kaynakçı, elektrikçi gibi teknik personel bin 500-2 bin dolar arasında aylık ücretle iş bulabiliyor.
Aynı mesleklerden İngilizce bilen ekip başlarının aylık ücretleri ise 3 bin dolara kadar çıkıyor. Fikir vermesi için örnek vermek gerekirse: Libyalı Al-Naima Lil Dikor isimli firma, dekorasyon ve mutfak işleri için mermer montajında deneyimli teknik uzmanlar arıyor. Teklif edilen aylık ücret bin 200 dolar. Firma işçilerin yeme-içme, barınma ve Libya’ya gidiş-dönüş uçak biletlerini karşılıyor.
İŞGÜCÜ TALEPLERİ DEĞİŞTİ
1960’lardan 1970’li yıllara kadar Batı Avrupa ülkelerinin yoğun işgücü talepleri İŞKUR aracılığıyla karşılandı. Bu dönemdeki işgücü talepleri doğrudan kamu istihdam kurumları ya da firmalar tarafından kuruma iletiliyordu. Kurum da istenen talepleri karşılıyordu. Ancak, 1970’li yıllarda yaşanan petrol krizi, Batı Avrupa ülkelerinin yabancı işgücü taleplerinin durmasına yol açtı. Bu dönemde Türkiye’den yurtdışına işgücü göçü dönüşüm geçirdi.
Bu dönemde yurtdışına işçi gönderilmesi başını inşaat sektörünün çektiği Türk firmaları tarafından yapılmaya başlandı. İŞKUR’un bu noktada görevi yurtdışına gidecek işgücünün mağdur edilmesini önlemek amacıyla iş sözleşmelerine aracılık etme ile sınırlı oldu. Bugün ise durum yurtdışına göçün ilk başladığı yıllardaki uygulamalara benziyor. Firmalar eskisi kadar yoğun olmasa da işgücü taleplerini doğrudan İŞKUR’a iletiliyor.
En çok işçi Irak’a gitti
Ülke İşçi sayısı
Irak 15.010
Rusya Federasyonu 13.762
Suudi Arabistan 8.184
Türkmenistan 4.810
Azerbaycan 2.197
Diğer ülkeler 13.990
Toplam 57.953
Kaynak: İŞKUR (2012)
En az işçi gönderilen ülkeler
Ülke İşçi sayısı
İsveç 1
Avusturya 1
Fransa 2
Gabon 3
Kaynak: İŞKUR (2012)
İŞKUR’a kayıt için neler gerekiyor?
- 18 yaşını bitirmiş olmak
- Okuryazar olmak
- Yurtdışına çıkışını engelleyici bir durumu bulunmamak
- Halen yurtdışında bir işte çalışıyor olmamak