FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

(Özel) "Ispanak değil şeytan elması zehirliyor"

Balıkesir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.

Balıkesir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülendam Tümen, İstanbul’da yaşanan ıspanak zehirlenmeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Zehirlenmelere halk arasında ’tatala’ denilen ’şeytan elması’ bitkisinin neden olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tümen, ıspanağın yaşanan zehirlenme olaylarında suçunun olmadığını açıklarken küresel ısınmaya dikkat çekti.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşanan küresel ısınma sonucunda normalde Nisan-Mayıs aylarında çimlenen tatala bitkisinin Kasım ayında yaşanan sıcaklıklarla birlikte yeniden yetişmesinin zehirlenmelerde büyük payı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gülendam Tümen, ıspanak ile tatala bitkisinin benzerlikten dolayı karıştırıldığını ifade etti. Üreticilerin ıspanak toplarken ve ev hanımlarının da mutfakta ıspanağa benzeyen tatala bitkisinin ayrılması gerektiği uyarısında bulunan Prof. Dr. Gülendam Tümen, küresel ısınma konusunda da yetkililerin gerekenleri yapmasını istedi. Küresel ısınma hakkında da açıklamalarda bulunan Gülendam Tümen, 2100 yılına gelindiğinde Akdeniz ve Ege’de otsulluğun biteceğini de ileri sürdü. Tümen, yaşanan küresel ısınmayla ilgili örneği ise fakülte bahçesinde açan leylak ağaçlarını göstererek verdi.

"Ispanak değil tatala zehirliyor"
Balıkesir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülendam Tümen İhlas Haber Ajansı’na ıspanak zehirlenmeleriyle ilgili yaptığı açıklamada, “Ülkemizde son günlerde bir ıspanak zehirlenmesi yaşadık ve bu ıspanak zehirlenmesinin sebebi; ıspanak demetlerine karışan halk arasında yöresel ismi tatala, tercüme adı şeytan elması olan Datura Stramonium’dan ileri geldiği bulundu. Peki tatala dediğimiz Datura Stramonium neden bu kadar asırdır, binlerce yıldır yenen ıspanağa zehirli bir ot olarak karışmadı da, bu son olarak bunu yaşadık. Bunun üzerinde hiç kimse durmadı. Bunun sebebi tamamen küresel ısınmaya bağlı. Çünkü tatala, şeytan elması dediğimiz Datura Stramonium yabani bir bitkidir, tohumlarını Ağustos sonu Eylül başı toprağa atar ve bunlar Mayıs ayında çimlenir. Fakat bu kadar sıcak giden havalar ki Kasım ayında ülkemizde 28 dereceye kadar çıkan sıcaklık ve bunun yanında tarlalarda yapılan sulama

Canlı Borsa

(Özel) "Ispanak değil şeytan elması zehirliyor"

En Çok Aranan Haberler