FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Araba alacaklar ağustos ayına dikkat! ÖTV’de matrahlar…

Çip krizinin yanı sıra hammadde kaynaklı sorunlarla mücadele eden otomotiv sektöründe üretim sıkıntısı yaşanıyor. Sektör temsilcileri tedarik sorununun henüz bitmediğini ifade ederken, şu anda hemen hemen tüm modellerin yüzde 80 ÖTV diliminde olduğunu dile getirdi. Ayrıca her yıl ağustos ayında yapılan matrah güncellemesi ile resmin değişebileceğini de kaydettiler.

Çip krizi başta olmak üzere otomotiv sektöründe pandemiyle birlikte başlayan tedarik darboğazları, Rusya-Ukrayna savaşı ile yeniden derinleşti. Ukrayna ve Rusya’nın küresel otomotiv üretiminde özellikle belirli ürünlerde önemli tedarikçiler olması, savaşın ilk haftasında üretimde aksamalara neden olmuştu.

Yenişafak'ta yer alan haberde, otomotiv sektöründe üretim sorunları yaşanmaya devam ederken araç bulma sorununun devam ettiğinin altını çizen Peugeot Türkiye Genel Müdürü İbrahim Anaç, “Tedarik sıkıntısı aslında tam olarak bitmiş değil. Bunun sadece kendi markamız için olduğunu söyleyemeyeceğim. Bütün sektör aynı durumda. Sadece şöyle bir kanaat oluştu; Kasım-Aralık aylarına baktığımız zaman kur dalgalanması sebebiyle pazar olması gerekenin yarısı kadar gerçekleşti. 130 bin adet beklenen Aralık pazarı 62 bin adet civarında gerçekleşti. Yani 65 bin civarında araç Ocak ve Şubat’a sarktı. Bu tabii Ocak ve Şubat’taki bulunurluk durumunu iyileştirdi ve yanlış bir kanaat oluştu bu sorun aşıldı diye. Hâlbuki Aralık’tan sarkan araçların satılması söz konusuydu. Tedarik sıkıntısının bittiğini söylemek için erken. Çünkü henüz öyle bir şey göremiyoruz. Ama tam olarak aşıldığını söylemek mümkün değil” dedi.

Canlı Borsa

Pazarda 400 bin adet ertelenmiş talep var

En Çok Aranan Haberler