EUR/USD
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, aralarında İtalya, İspanya ve Portekiz'in de bulunduğu altı Avrupa ülkesinin kredi notunu Avrupa'daki borç krizini gerekçe göstererek düşürdü. Moody's, Fransa ve İngiltere'nin kredi notunu da Aaa seviyesinden aşağı çekebilir. Değerlendirmenin ardından İspanya'nın kredi notu A3'ten A1'e, İtalya'nın notu A3'ten A2'ye ve Portekiz'inki Ba3'ten Ba2 seviyesine indirildi.
Moody's, Slovakya, Slovenya ve Malta'nın notlarında da indirime gitti. Yasa koyucuların ilerleme kaydettiğini, ancak hala daha piyasalarda istikrar sağlayabilecek aşamada bir hamlede bulunulmadığını savunan Londra'daki Moody's'in Avrupa birimi baş kredi sorumlusu Alistair Wilson, uzun vadeli kredi notlarını, netlik, makro ekonomik görünüm ve yasa koyucuların performansının belirlediğinin altını çizdi.
Haftanın açılış gününde Euro bölgesi için yapılan oylamada evet çıkması ve Yunanistan’ın 130 milyar Euro’luk ilk yardım paketi anlaşmasının sağlanması piyasalara öncelikle olumlu yansıdı. Ancak 2. Yardım paketi için hala daha belirsizliğin olması ve bu belirsizliğinde Çarşamba günü yapılacak maliye bakanları toplantısı sonucunda çıkacak olması paritenin de yükselişlerini sınırladı. Diğer yandan EUR/USD paritesinde LONG’cuların iştahlarının kabardığı ve yükseliş beklentilerini düşünmeye başladığı an Moody’s ve S&P harekete geçti ve Avrupa’daki bazı ülkelerin kredi notunu düşürdü. Daha önceki yapmış olduğumuz analizlerde paritedeki satış baskısının devam ettiğini söylemiş ve uzun bir süredir bu yükselişlerin tepki niteliği olduğunu belirtmiştik.
1,3320 ile tepe yapan EUR/USD paritesi bu haberler neticesinde 1,3126 seviyesine kadar geriledi. Peki bu düşüş paritenin düşüşlerinin devamı için yeterli mi yoksa değil mi? Parite de yaşanılan satışları baktığımızda düşüşlerin devamlılığı için yeterli olmadığını görebiliyoruz. Ancak eğer parite 1,3025 desteğini kırabilirse 1,2858 ve 1,2620 seviyelerinin hedefleneceğini söyleyebiliriz. Bu yüzden de paritedeki hareketlere dikkat etmek gerekmektedir. Çünkü dönüşlerin gözlemlenmesi tekrar 1,33**’lü seviyelere çıkışını sağlayabilir. 1,3025-1,3350 aralığında temkinli olmalı ve bu seviyelerin aşılmasında uzun vadeli işlem stratejisini gerçekleştirmek riskinizi minimize etmek açısından önemlidir.
Pivot 1,3230
Destek 1,3115-1,3085-1, 3045
Direnç 1,3180-1,3285-1,3325
GBP/USD
Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's geçtiğimiz ay İspanya'nın notunu aşağı çekmesinin ardından dün de aralarında Banco Santander SA ve Garanti Bankası'nın ortaklarından Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA'nın yer aldığı 15 İspanyol bankasının kredi notu indirdi. İspanya'nın en büyük bankası Santander'ın kredi notu AA-'den A+'ya, BBVA'nın notu ise A+'dan A'ya çekildi. Kuruluş, her iki bankanın görünümünü de negatif olarak belirledi.S&P 13 Ocak'ta Avrupalı liderlerin borç krizini kontrol altına alma çabalarının İspanya'nın borçlanma finansmanını olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle İspanya'nın uzun vadeli kredi notunu AA-'den A'ya indirmişti. Kuruluş bu kez de ülkenin bankalarının risk değerlendirmesini güncelledi ve artan risklere dikkat çeken İspanya'yı 4. gruptan 5. gruba çekti.
Reyting kuruluşu S&P'nin açıklamasında İspanyol bankalarının kârlılığının yüksek kredi provizyonlarından ötürü orta vadede tarihi ortalamanın altında kalmasını bekledikleri ve kredi provizyonlarının İspanya'nın bankacılık sisteminin rekabet dinamiğine zarar verebileceği belirtildi. Avrupa bölgesinde bazı ülkelerin kredi notunun düşürülmesinden sonra gözler Fransa ve İngiltere’nin kredi notunda yapılacak indirimdedir. Bu yüzden de gözler özellikle kredi derecelendirme kuruluşu olan Moody’se çevrilmiştir. Eğer İngiltere’nin kredi notu düşerse ülke para birimi olan pound’da ciddi değer kaybı gözlemlenebilir. Bunun dışında pariteyi teknik olarak incelersek 1,5930 seviyelerinden başlatılan satıcılı seyirle gün içerisinde 1,5684 seviyesine kadar gerileyen GBP/USD paritesinde 1,5775 seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda düşüşlerin devam etmesi beklenilmektedir.
Paritede yaşanılan düşüşlerin devamlılığın sürmesi durumunda gün içerisinde 1,5655 seviyesi hedeflenirken bu desteğin kırılması durumunda ise 1,5580 seviyesi önemli destek seviye olarak göze çarpmaktadır. Genel görünümün 1,6000 ile 1,5500 seviyelerinden birinin kırılışına göre gerçekleşeceğini söyleyebiliriz. Özellikle güçsüz Dolar Endeksinin toparlanma isteği satıcılı seyrin daha olası olduğunu da göstermektedir.
Pivot:1,5775
Destek 1,5680-1,5655-1,5600
Direnç 1,5735-1,5820-1,5845
USD/JPY
Pazartesi günü açıklanan Japonya'nın ihracatındaki sert düşüşün etkisiyle ülke ekonomisinin dördüncü çeyrekte beklentinin üzerinde daraldığını gösteren verilerin ardından Japonya Merkez Bankası parasal desteğini artırdı ve politikasını daha da gevşetti. Japonya Merkez Bankası Masaaki Shirakawa'nın yönetimi, kredi mekanizması ve yüzde 1'lik enflasyonda istikrar hedeflerini de işeren 55 trilyon yenlik varlık alım programını 65 trilyon yene çıkardı. Banka, politika faizi olan gecelik borçlanma oranını ise yüzde 0-0.1 Aralığında bıraktı. Deflasyon, Dolar karşısında 2. Dünya Savaşı sonrası rekorlarında seyreden Yen ve geçtiğimiz yılki deprem, tsunami ve nükleer krizin ardından nükleer santrallerin kapatılması gibi faktörler dünyanın en büyük 3. ekonomisi Japonya'nın büyümesini olumsuz etkiliyor.
Faizlerin değişmemesi ve Japonya Merkez Bankasının parasal genişleme desteğini artırması neticesinde paritenin 78 seviyesine kadar yükseldiği gözlemlenmektedir. Şuanda günlük grafikte kanalın üst noktasında hareketine devam eden parite karar aşamasındadır. Eğer parite bu kanalı kıramazsa 76 seviyesine kadar yaşanılacak satışlarda yer alınabilir. Ancak kanalı kırması durumda ise bu yükselişlerin kısmi olarak devam edeceği ve gün içerisinde 78,30 seviyesinin hedefleneceğini söyleyebiliriz. Genel görünümün haftalık ve aylık trendlerinin düşüş olması neticesinde yaşanılacak olası yükselişler satış fırsatı olarak gözlemlenebilir.
Pivot: 77,50
Destek: 77,70-77,25-77,00
Direnç: 78,00-78,25-78,50