GCM Menkul Kıymetler Tarafından Hazırlanan Uluslararası Döviz Piyasaları Raporu:
Makro-Ekonomik Gelişmeler
Önemli verilerin açıklandığı ve büyük merkez bankalarının para politikası kararlarını yayınlandığı geride kalan iki günde küresel piyasalarda sert dalgalanmalar gerçekleşti. Haftanın son gününe geldiğimizde ise yoğun mesainin devam ettiğini, ABD’nin kritik istihdam rakamlarının öne çıktığını görüyoruz.
İngiltere ve Avrupa merkez bankalarının politikalarında değişikliğe gitmemesinin yanında ABD’den olumlu ekonomik verilerin gelmeye devam etmesi piyasalardaki iyimser havayı desteklerken, bu paralelde Forex piyasasında Dolar endeksinin yükselişi izlendi. FOMC toplantısında tahvil alım miktarının ne zaman azaltılamaya başlanacağına ilişkin bir ipucu verilmese de, hafta ortasından bu yanan, ADP tarım dışı istihdam, GDP (büyüme oranı), istihdam talepleri ve ISM imalat endeksi verileri beklentilerden iyi gelerek, dünyanın en büyük ekonomisinde toparlanma sinyallerinin kuvvetlendiğine işaret etti.
ECB Başkanı Draghi’nin dün faizlerin uzunca bir süre daha düşük seviyelerde kalacağı ifadesi yinelemesi ile Euro’da değer kayıpları görülürken, beklentilerin üzerinde gelen imalat verisi ve BOE’nin para politikalarında değişikliğe gitmemesi, Sterlin’e yükseliş getirdi. Ancak, özellikle istihdam taleplerinin son 5 yılın en düşük seviyesine gerilemesi ile yükselişini hızlandıran Dolar sonrasında GBP/USD paritesi sert bir düşüş yaşadı. USD/TRY ve USD/JPY çiftleri ise değer kazanan Dolar ile yönünü yukarı çevirirken, dünyanın en büyük iki ekonomisinden gelen son veriler ile küresel toparlanmanın ivmeleneceği beklentileri ham petrol fiyatlarında çıkışın sürmesini sağladı. Altın ise daha pahalı hala gelen ABD para birimi ile maliyetlerin artması
sonucu düşüş gösterdi.
Yeni güne başlarken, küresel yatırımcıların gündeminin yine yoğun olduğunu görüyoruz. İngiltere’nin yapı PMI verisi ile birlikte ABD’den açıklanacak tarım dışı istihdam değişimi ve işsizlik oranı verileri büyük bir önem taşırken, Avrupa seansının kapanışından sonra FOMC üyesi Bullard’ın Boston’da bir konferansta konuşması bekleniyor.
“ABD’de bayram havası devam edecek mi?”
Son hafta içerisinde dünyanın en büyük ekonomisinden gelen ekonomik göstergeler genelde olumlu bir tablo çizdi. Tabi ki bu ifade bugün açıklanacak olan işsizlik ve tarım dışı istihdam verilerinin de olumlu geleceği anlamına gelmiyor ancak, piyasa katılımcılarının söz konusu rakamlara olan hassasiyetinin artabileceği şeklinde yorumlanabilir. Bunun nedeni ise FED’in her toplantısında işsizlik ile ilgili kaygılarını dile getirmesi ve politikalarını istihdamdaki ilerlemeye göre şekillendireceğini belirtmesi. Bu çerçevede aslında olumlu gelen diğer ekonomik verilerin, ABD’nin istihdam piyasasındaki gelişmeleri destekleyeceği beklentisinin piyasalarda fiyatlandığını ifade edebiliriz. Gelen veriler ile iyileşme kaydedeceği beklenen tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verilerinin fiyatlanması sonucunda, bugünkü verilere (özellikle sürpriz rakamlar gelirse) piyasanın vereceği tepki de, geride kalan aylardaki rakamlara göre daha sert olabilir.
“Tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı kritik bir önem taşıyor”
Bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin, hafta içi gelen ADP ve istihdam taleplerinden sonra beklentileri aşması halinde Dolar’da özellikle dün hızlanan değer kazanımlarının kuvvetlendiği görülebilir. Ancak, küresel yatırımcıların son iki gündür yaptıkları fiyatlamalar ile son bir haftanın en yüksek seviyesine kısa bir süre içerisinde tırmanan Dolar endeksi, tahminlerden kötü gelecek ABD verileri sonrasında oldukça sert tepkiler verebilir. Genel anlamda verilerin yatırımcılar üzerinde hayal kırıklığı yaratacak sonuçlar ile açıklanması, ABD’nin para biriminde keskin değer kayıplarının görülmesine yol açabilir. Beklenti rakamları ise tarım dışı istihdam değişiminde 184 bin iken, işsizlik oranında 0.1 puanlık düşüşle %7.5 olarak dikkat çekiyor.
EUR/USD ANALİZ
“Son Söz ABD Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı verisinde”Haftanın geneline baktığımızda gerek FOMC gerek BOE (İngiltere Merkez Bankası) gerekse ECB (Avrupa Merkez Bankası) tarafından gelen açıklamalar piyasa üzerinde etkili olmuş ve özellikle de EUR/USD paritesinde aşağı yönlü baskı oluşmuştur. Özellikle teknik olarak hatırlarsanız 1,3345 ve 1,3415 seviyelerinin orta ve uzun vadeli satıcıları tetikleyecek seviyeler olduğunu, bu seviyeler altında satış baskısının devam etmek isteyeceğini daha önceki analizlerimizde sizlerle paylaşmıştık. EUR/USD paritesi 1,3343 seviyesine kadar yükselse de ilk bariyerimizi geçemedi ve 1,32 seviyesine yaklaştı.
Şuanda da 1,3208 seviyesinde hareketlerine devam eden parite de aşağı yönlü baskının devam ettiğini görmekteyiz. FOMC, BOE ve ECB EUR/USD paritesinin orta ve uzun vadeli düşüş trendini değiştirecek herhangi bir hareket gerçekleştiremedi. Bugün ABD’den açıklanacak olan Tarım dışı istihdam ve İşsizlik oranı verileri de (TR saati ile 15:30’da) eğer trendi değiştirecek herhangi bir senaryo oluşturmazsa parite de daha net düşüşler 1,2970 seviyesi hedeflenecek seviye olarak belirlenecektir. Bu bağlamda haftanın son işlem günü açıklanacak olan kritik ABD verilerine dikkat etmek gerekmektedir. Teknik olarak baktığımızda 1,3280 seviyesinin önemli olduğunu, bu bariyer altında kaldığı müddetçe satış baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz.
Pivot: 1,3280
Destek 1,3170-1,3130-1,3080
Direnç 1,3240-1,3280-1,3345
GBP/USD ANALİZ
“Düşüşlere kaldığımız yerden devam”
EURUSD ve Altın’da orta ve uzun vadeli satış baskısı sürüyor açıklamasını yaparken GBP/USD paritesinin de aslında orta ve uzun vadeli satış baskısı altında kaldığını uzun bir süredir dile getirmiştik. Son zamanlarda özellikle de ichimoku indikatöründe bulutun üstüne çıkamamış olması düşüş sinyali olarak algılanabileceğinden de sizlere belirtmiştik. Daha önce 1,5488 seviyesi olan bulut şuanda 1,5390 seviyesinde ve satış baskısının devamı için bizlere sinyal vermektedir.
Peki, düşüş baskısı nereye kadar devam eder? Bu sorunun cevabını teknik olarak kısa vadeli 1,50 seviyesine doğru düşüşlerin olabileceğini, 1,50 desteğinin kırılması durumunda ise orta vadeli 1,4830, uzun vadeli ise 1,46 seviyelerin hedefleneceğini söyleyebiliriz. Tabi bu düşüş senaryosunu destekleyecek makro-ekonomik veriler şart. Bu nedenle de bugün ABD’den açıklanacak olan Tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verilerinin düşüş baskısını destekleyip desteklemeyeceği işlem stratejisi açısından çok önemlidir.
Gün içi GBP/USD paritesini incelediğimizde 1,5205 seviyesinin önemli olduğunu, bu bariyer altında kaldığı müddetçe satış baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz.
Pivot: 1,5205
Destek 1,5070-1,5030-1,4980
Direnç 1,5150-1,5205-1,5250
USD/TRY ANALİZ
“TCMB düşürüyor, Dolar endeksi yükseltiyor” Türkiye merkez bankası kur üzerindeki baskının azalması ve piyasaların rahat bir nefes alması için üst bant faiz oranlarında 75 baz puan faiz artışı gerçekleştirmiş ve bu artış öncesinde de sayısı çok fazla olan döviz ihaleleri açmıştır. Amaç kuru düşürerek
piyasaların nefes almasını sağlamaktı. Ancak Dolar endeksinin tüm dünyada değerlenme isteği kurdaki var olan düşüşlerin engellenmesini sağladı. 1,90 desteğinden toparlanarak 1,95 seviyesine yaklaşan kur şuanda 1,9470 seviyesinde hareketlerine devam etmektedir.
Teknik olarak baktığımızda 1,9000 ile 1,9730 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştirdiğini söyleyebiliriz. Özellikle de bandın üst noktasına doğru adım atmak istiyorsa muhakkak 1,9550 bariyerini geçmesi gerekmektedir. Zaten 1,9550 bariyeri üzerine çıkması durumunda yukarıda ifade ettiğimiz bandın da üzerine çıkarak 2.00 seviyesine yaklaşmak isteyebilir. Bu bağlamda da kur hareketlerine dikkat etmek gerekmektedir. Buna ilaveten kurda karar aşaması hâkimken ABD’den gelecek olan tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verisine dikkat etmek gerekmektedir. Çünkü bu veriler kur üzerinde sert hareketlerin oluşmasını sağlayabilir. (BİST-100 endeksi de bu verilerle sert hareketlere maruz kalması beklenilmektedir)
Pivot: 1,9270
Destek 1,9410-1,9330-1,9260
Direnç 1,9550-1,9730-1,9850
USD/JPY ANALİZ
Dolar endeksinin küresel piyasalarda güçlenme isteği ile yükselişlerini sürdüren USD/JPY paritesi gün içerisinde 99,68 seviyesine kadar yükselerek 100 seviyesine göz kırpmış ve yükselişlerin ne denli olduğu konusunda bize bilgiler vermiştir. Genel olarak baktığımızda özellikle tarım dışı istihdam verisinden direk etkilenen ve net hareket imkânına sahip olduğunu gözlemlediğimiz pariteyi teknik olarak incelediğimizde 98,80 seviyesinin önemli
olduğunu, bu destek noktası üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Eğer parite 98,80 desteği üzerinde kalmayı sürdürürse yukarı yönlü çıkışlarına devam etmek isteyeceği gibi 100 seviyesi üzerine çıkmak isteyecektir. Düşüşlerde yer almak isteyenler 98,80 desteğinin kırılmasını beklemelidir.
Pivot: 98,80
Destek: 98,80-98,40-98,00
Direnç: 99,70-100,20-100,55
HAM PETROL ANALİZ
ABD borsalarının yeni rekorlarda hareket etmesi nedeniyle yükselişlerini sürdüren ham petrol fiyatları çıkışlarına devam etmeyi sürdürmekte ve en net kazançlarını bu hafta gerçekleştirmektedir. Genel olarak baktığımızda haftaya önce kayıplarla başlayan ve bu kayıplarla 102,60 seviyesine kadar geriledikten sonra ABD borsalarının yukarı yönlü çıkışları ve Çin’den gelen verilerin etkisi ile yükselişlerini sürdüren ham petrol fiyatları bu çıkışlarını 108,75 seviyesine kadar gerçekleşti ve daha önceki tepe seviyesi olan 109,30 bariyerine yaklaştı. Genel anlamda baktığımızda ham petrol fiyatları için 106,60 desteğinin önemli olduğunu, bu destek noktası üzerinde yükseliş baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz.
Pivot 105,00
Destek: 107,50-106,60-105,25
Direnç: 108,80-109,30-110,40