FİNANS

İç piyasa ve pariteler

Haftanın ilk işlem gününden itibaren üzerinde ısrarla durduğumuz 99,35 seviyesi ısrarla test edilmiş ancak bir türlü geçilemeyerek satış baskısının oluşması sağlanmıştır.

İç piyasa ve pariteler

GCM Menkul Kıymetler Tarafından Hazırlanan Uluslararası Döviz Piyasaları Raporu:

Piyasalarda, bugün sona erecek olan FOMC toplantısı ve FED Başkanı Bernanke’nin konuşması merakla beklenirken, günün ilk yarısında BOE’nin Eylül ayı başında yaptığı toplantının yayınlanan tutanakları gündemde yer aldı.

BOE yetkililerinin parasal genişleme miktarını ve faiz oranını değiştirmeme kararını oy birliği ile aldıkları görülen toplantı tutanaklarında, MPC (Para Politikası Kurulu) üyeleri İngiltere ekonomisine ilişkin olumlu bir duruş sergiledi. 4 Eylül’de tamamlanan toplantıda ada ülkesinin 3. Çeyrekteki büyüme tahmininin yükseltildiği görülürken (yüzde0.5’ten yüzde0.7’ye), kayıtların satır aralarında “üyelerden hiç biri ekonominin şu an için daha fazla teşvike ihtiyaç duyduğunu düşünmüyor” ifadelerine yer verildi. Tutanakların yayınlanmasının ardından Sterlin’de yukarı yönlü hareketler hız kazanırken, GBP/USD paritesi en son Ocak ayında gördüğü 1,5978 seviyelerine kadar yükseldi.

Dolar endeksinde kritik FOMC kararları öncesinde kısa vadeli tepki satışları gerçekleşirken, altın ve ham petrolde Avrupa seansı içerisindeki yükselişler dikkat çekti. ABD’den açıklanacak konut ve ham petrol stok verileri beklenirken, yatırımcıların dikkatleri TSİ 21:00’da yayınlanacak FED kararlarına yoğunlaştı.

“ABD’de FOMC öncesi gözler konut verilerinde”

İçinde bulunulan yıl içerisinde dünyanın en büyük ekonomisinden gelen emlak sektörüne ilişkin rakamlar genel anlamda iyimser bir tablo çizmektedir. Son aylarda görülen karmaşık rakamlar dışında toparlanma gösterdiği söylenebilecek ABD’nin konut sektörüne ilişkin veriler bugün FOMC öncesinde piyasalarda etkili olabilir. Bernanke’nin parasal genişlemenin kısılabileceğini ifade etmesinin ardından ülkede yükselen faizler mortgage kredilerinde aşağı yönlü baskı oluştursa da, bugünkü rakamlara ilişkin beklentilere göz atıldığında olumsuz bir tablonun olmadığı görülüyor.

FOMC kararları öncesinde, piyasa psikolojisi nedeni ile para biriminin değeri üzerinde etkili olabilecek verilerin genel anlamda tahminlerin üzerinde açıklanması Dolar’da değer kazanımlarının oluşmasına neden olabilecekken, yapı ruhsatları ve konut başlangıçları verilerinin beklentilerin altında gerçekleşmesi ülkenin para biriminde değer kayıplarının gerçekleşmesine yol açabilir.

“FOMC toplantısı piyasaların yönünü belirleyecek

Son ayların en çok gündemde olan konusu FOMC’nin parasal genişleme programına ilişkin alacağı kararlar bugün sonlanacak toplantı sonrasında açıklanacak. Piyasa beklentilerine ve anketlere bakıldığında, FED’in aylık 85 milyar Dolar olan tahvil alım miktarını bugün 10 milyar Dolar kısacağı öngörülüyor.

Bernanke’nin 22 Mayıs’taki konuşmasının ardından diğer FED üyelerinin de ekonomik veriler doğrultusunda parasal genişlemeden yavaş yavaş çıkılması gerektiğini ifade etmeleri, Banka’nın Eylül ayı toplantısını kritik bir noktaya taşıdı. ABD’den gelen verilerin de genel anlamda olumlu bir tablo çizmesi FED’in, 2008 krizinden bu yana devam ettirdiği gevşek para politikasını artık kısmaya başlayabileceği beklentilerini oluşturdu.

FED’in para politikasını, ilerleyen aylarda sıkılaştırmaya başlayabileceği düşüncesini oluşturabilecek, 10 milyar Dolar’ın üzerindeki bir azaltım ABD’nin para biriminde sert yükselişlere neden olabilecekken, tahvil alım miktarının 10 milyarın altında azaltılması ise Dolar’ın değer kaybetmesine neden olabilir. Yetkililerin para politikasında bir değişikliğe gitmemesi durumunda ise Dolar’da daha sert düşüşler izlenebilir.

Diğer taraftan, yayınlanacak kararların ardından Başkan Bernanke’nin konuşmaları da piyasalar için büyük bir önem taşımaktadır ve dikkatle takip edilmesi gerekmektedir. Piyasalarda yeni trendlerin oluşmasına neden olabilecek bugünkü kritik FOMC toplantısı ve Bernanke’nin konuşmasının ardından varlık fiyatlarında sert hareketler oluşabileceği için yatırımcıların dikkatli olması gerekmektedir.
EUR/USD ANALİZ
“Gözler FOMC tutanakları ve FED başkanı Bernanke açıklamalarında ”Haftanın ilk işlem gününden itibaren EURUSD paritesinin 1,3385 ile 1,3305 seviyeleri arasında sakin bir şekilde hareket ettiğini ve bu sakinliğin bugün sonuçlanacak FOMC toplantı tutanakları ve FED başkanı Bernanke’nin konuşması sonrasında bozulacağını beklemekteyiz. TR saati ile 21:00’de açıklanacak FOMC toplantı tutanakları ve saat 21:30’da başlayacak olan FED başkanı Bernanke’nin konuşması EURUSD paritesinde orta vadeli alıcıları mı yoksa uzun vadeli satıcıları mı harekete geçireceği konusunda önemli bir sinyal olacaktır. Parasal genişleme ile ilgili ifadelerin yoğun bir şekilde geçeceği akşam saatlerinde Dolar endeksinin son durumu dikkatle takip edilmelidir.

FOMC toplantı
tutanakları ve FED başkanı Bernanke’nin konuşacağı zamana kadar uzun vadeli yükseliş trendinin alt kanal noktası ve aynı zamanda da 21 aylık basit hareketli ortalama olan 81.00 desteği üzerinde kalmayı başaran Dolar endeksi bu tutumunu TR saati ile 21:00’den sonra da devam ettirirse EURUSD paritesinde satış baskısı oluşacağını ve yeniden 1,32 seviyesi altına gerileme ihtimalinin güçleneceğinden bahsedebiliriz. Bu bağlamda da TR saati ile 21:00’de açıklanacak FOMC toplantı tutanakları ve saat 21:30’da başlayacak olan FED başkanı Bernanke’nin konuşması takip edilirken bir yandan da Dolar endeksinin son durumu (81.00 desteğini kırıp kırmaması) dikkatle takip edilmelidir.

FOMC öncesi EURUSD paritesini incelediğimizde 4 saatlik grafikte 1,3325 desteği hala daha önem taşımaktadır. Satıcıların aktif olabilmesi için 1,3325 desteğinin muhakkak kırılması gerekmektedir. Aksi takdirde kanal içi hareketler EURUSD paritesini kanalın üst noktası olan 1,3426 seviyesine taşıyabilir.

NOT: EURUSD paritesi bugün 1,3500’e mi yoksa 1,3180’e mi hareket edeceğine karar vereceği bir gün olması beklenilmektedir. Beklentinin aşağı yönlü olması söz konusudur. Ancak 2 hafta önce hayal kırıklığına uğranılan Tarım dışı istihdam verisi gibi olası ihtimalleri de göz ardı etmemek gerekmektedir.

Pivot: 1,3325
Destek 1,3325-1,3285-1,3250
Direnç 1,3385-1,3425-1,3455
GBP/USD ANALİZ

Haftanın ilk işlem gününden itibaren 1,5880 seviyesi üzerinde kalmayı başaran ve İngiltere’den gelen olumlu verilerle birlikte yükselişlerine devam eden GBPUSD paritesi gün içerisinde İngiltere merkez bankası açıklamaları sonrasında 1,5978 seviyesine kadar yaklaştı ve şuanda da bu seviyeye yakın hareketlerine devam etmektedir.

Kısa vadeli olarak baktığımızda hala daha 1,5880 desteği üzerinde hareketlerine devam etmekte ve bu tutum paritenin yükseliş trendinde kanalın üst noktası ve aynı zamanda da fibonacci yüzde23,6 düzeltme noktası olan 1,6017 seviyesine kadar yükselmesine neden olabilir. Parite de düşüş baskısı oluşacağını düşünen yatırımcılar ise kanalın üst noktasından olası dönüşü ya da 1,5880 desteğinin kırılmasını dikkate almalıdırlar.

Pivot: 1,5880
Destek 1,5915-1,5880-1,5830
Direnç 1,5980-1,6017-1,6055

USD/TRY ANALİZ

Kritik FOMC toplantı tutanakları ve FED başkanı Bernanke’nin konuşması öncesinde USDTRY paritesi gün içerisinde Dolar ve BİST endeksinin sakin bir şekilde hareket etmesi nedeniyle sıkışık seyrine devam etmiş, gün içi 2,0070 ile 2,0000 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştirmiştir. Genel görünüme baktığımızda 1,9950 ile 2,0120 seviyeleri arasında hareketlerine devam eden USDTRY paritesinde daha net hareketler için bu bandın dışına çıkılmasını beklemek en önemli strateji olarak belirlenmiştir. Bu nedenle de her noktadan piyasaya dâhil olmak yerine belirlemiş olduğumuz bandın dışında işlemlerde yer almak hem riskinizi azaltacaktır hem de piyasa psikolojisi adına önemli bir adım atmış olacaksınız. Çünkü Forex yatırımcısı, avını bekleyen aslan misali işlemlerinde sabırlı, temkinli ve soğukkanlı olması gerekmektedir.

Pivot: 1,9950
Destek 1,9950-1,9870-1,9740
Direnç 2,0120-2,0200-2,0300

USD/JPY ANALİZ

Haftanın ilk işlem gününden itibaren üzerinde ısrarla durduğumuz 99,35 seviyesi ısrarla test edilmiş ancak bir türlü geçilemeyerek satış baskısının oluşması sağlanmıştır. Genel olarak baktığımızda hala daha 99,35 bariyerinin etkili olduğunu, bu bariyer altında kaldığı müddetçe aşağı yönlü hareketlerin devam etme ihtimalinin daha kuvvetli olacağını ifade edebiliriz. FOMC öncesinde 99,35 seviyesi altında satış baskısına maruz kaldığı gözlemlenen parite de FOMC sonrası Dolar endeksinin son durumuna göre 99,35 bariyeri dikkatle takip edilmelidir.

Pivot: 99,35
Destek: 98,70-98,40-98,00
Direnç: 99,35-99,65-100,00

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler