FİNANS

Teknik analiz

Endeksin yükselişini sürdürmesi halinde yeniden 3.00 cent’e doğru kademeli bir toparlanma çabası içine girmesi sözkonusu olabilir.

Teknik analiz

Eti Yatırım Tarafından Hazırlanan Teknik Analiz Bülteni:

Dün Ne oldu? Dün güne alıcılı başlayan bir piyasada yüzde2.53 oranındaki primle 51.578 seviyesinden açılış yapa endeks, ilk seansın geri kalanını 51.100-51.750 puanları arasında yatay geçirdi. İkinci seansa ise satış ağırlıklı başlayan piyasada önce açılışta oluşan yaklaşık 1270 puanlık gap’ini kapatan endeks, sonrasında 50.000 ve 49.500 desteklerinin de altına inerek en düşük 48.600 seviyesini test etti. Seansın ikinci yarısında ise tepki alımlarının etkili olduğu piyasada kayıplarını geri alarak hızla artıya geçen endeks günü yüzde3.40 oranındaki düşüşle 52.017 seviyesinden tamamladı.

Genel Görünüm: Aşağıdaki TL bazlı grafikte de görülebileceği üzere, geçtiğimiz hafta Perşembe günü başlayan sert satış dalgası ile birlikte 50 bin seviyesinin altına sarkma yaşayan endeksin, dün bir süredir dikkati çektiğimiz ve 48.500 seviyesinde bulunan önemli trend desteğine oldukça yaklaşması(100 puan kadar) hem olumlu hem de olumsuz olarak nitelendirilebilir. Şöyle ki, yaşanan satış baskısı ile birlikte orta vadede denenmesini beklediğimiz bu desteğin bir hafta gibi çok kısa bir sürede test edilmesi, olası tüm olumsuzlukların gerçekleştiği izlenimini vermesi bakımından olumlu nitelendirilebilir.

Diğer taraftan teknik açıdan birçok önemli seviyenin destek konumunu koruyamadığı bu ortamda uzun vadeli bir trend desteğine gelinmiş olması, trendin zayıf görünümünün ve trend dönüşüm riskinin devam ettiğine işaret etmektedir. Yine birkaç gündür bültenlerimizde belirttiğimiz günlük hareket bandının genişliğinin yarattığı risk de sürmektedir. Sert düşüş ortamında günlük ortalama 4000 puan civarında seyreden endeks dün de 3400 puanlık bir bant içinde hareket etmiştir.

Kısa vadeli teknik göstergeleri incelediğimizde CCI’ın yükselişini sürdürerek aşırı alım bölgesi referans direncine geldiği, William’s R’ın da bölgede ikili dip sonrasında alım sinyali verdiği görülmektedir. Trendin güç kazanması açısından takip ettiğimiz önemli bir gösterge olan Momentum’un ise 2008 yılı sonundan bu yana en düşük seviyelerini test etmesinin ardından yönünü yukarı doğru çevirmesi sonrasında, dünkü yükselişe duyarsız kaldığı ve yönünü yeniden aşağıya çevirmesi dikkat çekicidir. Bu nedenle olası tepki alımları ile Momentum’un yeniden 90 seviyesinin üzerine çıkması endeksin güç
kazanıp kazanmadığının tespiti açısından takip edilmelidir.

Orta vadeli teknik göstergelerden MACD 2008 yılsonunda gerçekleştirdiği dip seviyesine gerilemiş durumdadır. Çok uzun vadeli önemli bir desteğinde bulunan MACD’nin bu konumuna ek olarak, Trix’in de benzer bir seyir izlemesi endeksin 50 bin civarında taban oluşturmasında yardımcı olabilir.

Teknik göstergelerdeki bu karışık ve net bir yön belirtmeyen harekete bağlı olarak, gün içinde yaşanacak tepki alımlarından yararlanmak adına çok kısa vadeli yeni pozisyon açılabileceğini, orta ve uzun vadeli yeni pozisyon açımları için ise işlem hacmindeki artış eğilimin takip edilmesi gerektiğine dair görüşümüzü korumaktayız. Buna göre, Kısa vadede endeks için 51.800-50.000-49.500-48.500-48.000 destek, 52.500-53.000-54.400 direnç konumundadır. Dolar bazında incelendiğinde 3.00 cent seviyesindeki önemli trend desteğinin altındaki seyrini sürdüren endeksin dün 2.85 ve 2.77 cent desteklerinin altını test etmesi sonrasında günü 2.92 cent’den tamamladığı görülmektedir. Endeksin yükselişini sürdürmesi halinde yeniden 3.00 cent’e doğru kademeli bir toparlanma çabası içine girmesi sözkonusu olabilir. Aksi durumda ise yani satışların devam etmesi durumunda ise 2.77 cent destek konumunu sürdürmektedir.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler