Eti Yatırım Tarafından Hazırlanan Teknik Analiz Bülteni:
Dün güne sert satıcılı başlayan piyasada yüzde2,52 oranındaki düşüşle 51.726 puandan açılış yapan endeks, en düşük 51.569 puanı test etmesinin ardından kademeli tepki alımları ile karşılaştı.
İlk seansı 53 bin civarından kapamayı başaran endeks ikinci seansın ilk yarısında da yükseliş eğilimini sürdürdü. 53.927 puana kadar yükseliş yaşayan endeks seansın ikinci yarısında kar satışları ile gerileme yaşasa da günüyüzde0,42 oranındaki primle 53.287 seviyesinden tamamladı.
Genel Görünüm: Aşağıdaki TL bazlı grafikte de görülebileceği üzere, Cuma günü ikinci seansta yaşanan toparlanma çabalarının etkisinin dün açılışta zayıflamasının ardından, ikinci yarıda yeniden gelen alımlarla güç kazanması olumlu olarak nitelendirilebilir. Her ne kadar Bollinger Band’ın hala oldukça geniş konumunu sürdürmesi, günlük hareket bandının yeniden 2500-30000 aralığına yükselmesi piyasadaki riskli görünümün devam ettiğine işaret etse de, son günlerde oluşan ikili dip görüntüsü endeksin kısa vadeli atak yapması için zemin hazırlayabilir.
Kapanış olarak hala 9 ve 21 günlük hareketli ortalamaların altından bulunan endeks için bu açıdan 53.500 ve 55.500 önemli dirençler konumundadır. Kısa vadeli teknik göstergelerini incelediğimizde CCI’ın aşırı satım referans çizgisinin hemen üzerinde, William’s R’ın da benzer bir seviyede yukarı yönlü bir seyre döndüğü görülmektedir.
Momentum’un ikili dip yapan görüntüsü olumlu olmakla birlikte endeksin güç kazanıp kazanmadığının tespiti açısından yeniden 90 seviyesinin üzerine çıkmasının takip edilmesi gerektiğine dair görüşümüzü korumaktayız. Orta vadeli teknik göstergelerden MACD’nin uzun vadeli dip seviyelerine gerilemesinin ardından yönünü yukarı doğru çevirerek tetik çizgisine doğru hareketini hızlandırması da endeks için olumludur. Orta ve uzun vadeli yeni pozisyon açılmadan önce piyasadaki bu hareketliliğin nispeten azalmasının beklenmesinin uygun olacağı görüşümüze karşın, zaman zaman yaşanacak yükseliş yönlütepkilerden yararlanmak adına kısa vadeli pozisyonlar açılabileceğini düşünüyoruz. Ancak bu tipteki yeni pozisyonlar ve/veya mevcut pozisyonlar için ise VOB’da korunma amaçlı işlemlerin yapılması riskin minimize edilmesi açısından önemlidir. Haftalık bazlı grafikte görülebileceği üzere önceki hafta bandın dışına çıkan ve geçen hafta yeniden bandına geri dönen endeksin 52.500 ve 50.000 seviyelerinin üzerinde tutunması, olası satış baskılarına daha güçlü bir direnç göstermesini sağlayacaktır. Yeniden bandın dışına çıkılması ise düşüş trendinin devamına ilişkin önemli bir sinyal olacaktır.
Bu nedenle bayram tatili öncesinde son hafta olan bugünlerde piyasada yaşanacak hareketlilik ve taban arayışı endeksin kısa vadeli yön tayininde belirleyici olacaktır. Kısa vadede endeks için 53.500-54.400, 55.500, 56.000 direnç, 53.000-52.500-51.800-50.000 ise destek konumundadır.
Dolar bazında incelendiğinde 3.00 cent seviyesindeki önemli direncinin altındaki seyrini sürdüren ve 2.98 cent düzeyinden kapanış yapan endeks için 2.93 cent – 2.84 cent seviyeleri destek, 3.00 cent – 3.06 cent direnç konumundadır.