Eti Yatırım Tarafından Hazırlanan Teknik Analiz Bülteni:
Dün güne zayıf bir başlangıç yapan piyasada 173 puanlık bir düşüşle 54.301 puandan açılış yapan endeks, en düşük 53.367 puanı test etmesinin ardından seansın 2. yarısında 53.500 seviyesindeki desteğinde dengelendi. İkinci seansa da bu civarda başlayan endeks bir süre sıkışık bir seyir izlemesinin ardından gün sonuna doğru satışların hız kazanması ile 52.589 puana kadar gerileyen endeks kapanışını 52.752 seviyesinden gerçekleştirirken, günlük değer kaybı yüzde3,16 oranında gerçekleşti.
Genel Görünüm: Aşağıdaki TL bazlı grafikte de görülebileceği üzere geçen haftanın ikinci yarısında başlayan satış eğiliminin, dün artmasıyla birlikte kısa vadeli önemli destek seviyelerinin altına inen endeksin günü kısa vadeli alçalan kanalının alt sınırında kapatması dikkat çekicidir.
Kapanış itibariyle endeksin gün içi gördüğü en düşük değere oldukça yakın olması bir risk unsuru olmakla birlikte, Bollinger Band’ın altına inilmiş olması ve 52.800’deki formasyon desteği bugün bir tepki alımı yaşanabileceği izlenimini vermektedir. Nitekim kısa vadeli teknik göstergelerin konumu da bu
görüşümüzü onaylar niteliktedir. Keza CCI aşırı satım bölgesinde kısa vadeli desteklerini test etmesinin ardından yönünü yukarı doğru çevirirken, William’s R da aynı bölgede dip yaptıktan sonra yataya dönmüş durumdadır.
Trend olarak endeks ile benzer bir seyir izleyen Momentum’un düşüş eğilimini oldukça yavaşlatması endeksin bu seviyelerde destek bulmasına yardımcı olabilir. Diğer taraftan, bir süredir piyasadaki hareketliliğe tepki vermeyen orta vadeli teknik göstergelerden MACD ve Trix’in ise hızlı bir şekilde yatay konumlarını düşüş yönünde değiştirmeleri ise birer risk unsuru olmaya devam etmektedir. Mevcut ortamda piyasada bugün ve yarın yaşanacak seyrinendeksin kısa vadeli trendi üzerinde belirleyici olacağı söylenebilir. Bu iki günde kapanışın kanal formasyonu içinde gerçekleşmesi, 52.800 seviyesindeki desteğin güçlü ve aktif konumunu sürdürmesine yardımcı olacaktır. Her ne kadar Bollinger Band’ın yeniden açılma eğilimine girmesi günlük hareket bandının genişlemesine neden olsa da, teknik açıdan Band’ın dışına doğru yaşanan hareketler sonrasında, yeniden banda geri dönüş çabası yaşanma olasılığının yüksek olduğu bilinmektedir. Bu açıdan dünkü gerileme sonrasında yaşanacak olası tepki alımlarının yükseliş trendine dönüşüp dönüşmeyeceği işlem hacmindeki artış ile teyit edilecektir. Yükseliş çabasının hacimsiz olması ve önemli direnç seviyelerinin aşılmaması endeksin zayıf seyrinin devamına neden olacaktır. Tüm bu göstergelere bağlı olarak orta ve uzun vadeli yeni pozisyon açılması konusunda karar vermek için henüz erken olduğu ancak olası tepkilerden yararlanmak adına çok kısa vadeli yeni pozisyonlar açılabileceği söylenebilir.
Mevcut pozisyonlar için stop loss konulmasını ya da VOB’da korunma amaçlı işlemler yapılmasını tavsiye ederiz. Kısa vadede endeks için 53.600-54.400-55.000 seviyeleri direnç, 52.500-51.800-51.200-50.400 seviyeleri de destek konumundadır. Dolar bazında ise yanda görüldüğü üzere dün de 3.00 cent seviyesindeki önemli desteğinin altındaki seyrini sürdürerek 2,84 cent düzeyinden kapanış yapan endeksin formasyonlarının bozulması olumsuz olarak nitelendirilebilir. İlk önemli destek 2,74 cent seviyesinde olup, altına inilmesi trendin hız kazanması açısından belirleyici olacaktır. Endeks için 2,87-2,90-2,98-3,00 cent ise direnç konumundadır.