Turkish Yatırım Tarafından Hazırlanan Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası Bülteni:
Hafta başından bu yana yurtiçi piyasaların yatay bir hareketle ve merakla beklediği tek gündem maddesi olan TCMB PPK toplantısının kararı dün açıklandı ve Merkez Bankası beklentimize uyumlu olarak politika faizi ve faiz koridorunda bir değişiklik yapmadı.. Zorunlu karşılıklar ve ROK’larda da herhangi bir adım atılmayan bu toplantıda pek de etkin şekilde kullanılmayan geç likidite penceresi imkanı faiz oranında %15’ten %13,5’e sembolik bir faiz indirimi yapıldı.
Hem kur geçişkenliği, hem petrol fiyatlarının Ukranya-Rusya gerginliğinden dolayı yüksek seyri, hem kuraklık/don etkisi, hem de Merkez Bankasının 2014 yılı için orta noktası 6,6 olan enflasyon beklentisinin Enflasyon görünüm raporu açıklanırken yukarı yönlü revize edilmesine neden olacaktır. TCMB Başkanı Sayın Başçı’da bu yönde açıklamada bulunmuş ve Enflasyonun Haziran’dan itibaren düşeceğini sıkça dile getirmişti. Bugünkü adımdan sonra bizce faiz/koridor indirimi ve/veya makro ihtiyati gevşeme adımlarının (zorunlu karşılıklarda indirim ve faiz verilmesi) enflasyonun düşüş trendine başlayacağı bu dönemde gerçekleştirilebileceğini düşünmekteyiz.
Yurtdışına kısaca baktığımızda ise günün Putin’den önce ve sonra ikiye ayrıldığını söyleyebiliriz. Önceki günkü satışların ardından tepki alımları ile güne başlayan Avrupa’da hava öğleden sonra bozuldu. Rusya Savunma Bakanlığı Ukrayna’nın başlattığı operasyonlarına karşılık Ukrayna sınırında askeri tatbikata başlattığı açıklaması ve Putin’in acil basın açıklaması yapacağı spekülasyonu tüm piyasaların satışa dönmesine ve altının ons fiyatının 1.268 dolardan 1.298’e kadar yükselmesine neden oldu.
Dünün yurtdışı için önemli gündem maddesi ise Draghi’ydi. Amsterdam’da bir konuşma yapan ECB Başkanı Mario Draghi enflasyonda kötüleşmenin varlık alımlarını tetikleyebileceği açıklamasında bulundu ancak net bir açıklama gelmemesi EURUSD için ECB’den net bir adım gelene dek 1,38 etrafında salınım beklentimizi destekledi.
Vade sonu yaklaşan Nisan vadeli endeks30 kontratta günlük periyotta bakıldığında son günlerdeki yatay eğilimin hafifçe ivme kaybetmeye başladığı yönünde bir hareket söz konusuydu ancak bu konuda net bir kanıya varmak için daha fazla kanıt görmek gerektiğini düşünüyoruz. Dün 89,350 seviyesinden güne başlanmış, en yüksek 89,880 ile 5 günlük h.o. test edilmişti, merkezin kararı sonrası ise 88,450’ye dek bir düşüş yaşandı. Dünkü hareket ile şimdi 90,000 önünde bir de 89,500 direncimiz oldu. Dün de ilk direncin 88,400’de ardından ise 87,500 ve 86,500’de olduğunu belirtmiştik, dünkü düşüşte ilk destek şimdilik çalışmış görünüyor. Dolayısıyla izlememize gereken seviyeler olarak 88,400 ve 89,500 ön plana çıkıyor diyebiliriz.