FİNANS

Avrupa'da Restleşme. İçeride Enflasyon!

Referandum kararı sonrası acil olarak Fransa'nın Cannes şehrine davet edilen Papandreu ile yapılan mini zirve sonrasında bir uzlaşma çıkmadığı görülüyor. Görüşme sonrasında referandum sonuçlanana kadar Yunanistan'a para verilmeyeceğini ve eğer referandum yapılır ve Hayır çıkarsa da, Yunanistan'ın krizi ile başbaşa kalacağı, hiç bir yardım alamayacağı ifade edildi. Bu açıklamalar gösteriyor ki, Yunanistan ve diğer AB ülkeleri arasında restleşme başlamış oldu.

Bu gelişmeler sonrasında kısmen olumlu olan FED açıklamları ( ki, Eylül'de alınan kararlarla 400-500 milyar dolarlık tahvil alımı programına devam edileceği tekrarlandı) ve ABD'de gelen iyi bilançoların etkisi çabuk kesildi. Yükselen ABd borsaları bu zirve sonrasında realizelere uğradı.

Bugün ECB ( Avrupa Merkez Bankası) toplantısı var. Süper Mario lakaplı başkanı ile ilk toplantısını yapacak olan ECB piyasaların olumlu karşılayacağı bir faiz indirimi yapmayabilir. Ancak önümüzdeki aylarda faiz indirimi yapılabileceği yönünde bir açıklama dahi yapması olumlu algılanacaktır.

Türkiye'de Enflasyon Rakamları Geliyor.
Türkiye'de de saat 10:00'da enflasyon rakamları açıklanacak. Son yapılan zamlar ve ÖTV düzenlemelerinden sonra beklentileri aşan ve hedeflerden şaşan bir enflasyon görme ihtimalimiz büyük diye düşünüyorum. Ancak dışımızda yaşanan bu kadar ekstra gelişme esnasında enflasyon gibi bazı rakamların da şaşması gayet doğal karşılanmalıdır. Ama asıl sorun bence enflasyondan ziyade üretememektir! Kurların yükselmesine rağmen son açıklanan cari açık en yüksek seviyede gelmiştir. Bu nedenle Hükümet'in gecikmeden çok daha etkili yapıcı tedbirlerle cari açık sorununun çözümünü öncelikli hedeflerinden yapmalıdır.

Bu farklı gelişmelerin etkisi ile içte ve dışta dün yaşanan yükselişlerin bugün de sert realizelere yerini bırakmasını bekliyorum. Özellikle Yunanistan ile kilitlenmiş olan AB borç krizi gelişmeleri netleşene dek, bu şekilde iniş-çıkışlara alışmalıyız. Bir günümüz diğer günümüze uymayabilir.

Yunanistan Restleşmesi Ne götürür, Ne getirir?
Bu restleşme ve eğer yapılırsa Yunanistan referandumu sonrası Hayır çıkması halinde ki yapılırsa muhtemelen sonucu bu olur. Yunanistan Euro birliğinden çıkmış olur. Çok ciddi bir temerrüt yaşar. Dış piyasaların tetiklemesi ile tüm dünya borsaları sert bir realize yaşayabilir. Devamında eğer aynı şantajı (ki ben Yunanistan'ın yaptığının bu olduğunu düşünüyorum.)diğer sorunlu Avrupa'lı ülkeler de tekrarlarsa, çok daha derin bir kaos yaşanabilir. Euro birliğini dahi ciddi bir dağılma tehlikesi bekleyebilir.

Yunanistan'ın içine düşeceği sert bir temerrüt halinin kendi halkında yaratacak olduğu büyük travma sonucu ortaya çıkabilecek gelişmeler nedeniyle AB adaylıkları dahi taraflarca sorgulanabilir. Ancak AB Euro Birliğinin dışına çıkacak olan Yunanistan kendi parasını basarak sözde iç ödemelerini yerine getirebilecek olsa da, dışarıdan uzun süre borçlanma yapamayacağı için ithalatı çok sert kesilir. Eğer iç piyasada bunun açığını kapatmaya hazır değilse ki sanmıyorum bu kışı bile en basiti gaz alımı yapamayıp soğukta dahi geçirmek durumunda kalabilir.

Bu işin nüktesi belki ama, kendisine yapılan kolaylıkların yanında 100 milyar euro da borcu silinen Yunanistan'ın hala Avrupa uzlaşmasını bu şekilde riske sokması, Avrupa'daki kredisini uzun süre bitireceği için, büyük bir ekonomik kaos yaşamalarına neden olur. Belki onlar için de bu durum uzun vadede iyi olabilir. Bu sayede hazır yemenin yarattığı tembellikten de kurtulabilirler.

Ancak İyi Taraflar da Var!
Euro birliğinden Yunanistan'ın kopması gerçekleşmeye kalkarsa, Avrupa çok kısa sürede kendi sorunlu bankalarına sermaye desteği kararlarını açıklayabilir. En azından Yunanistan için verilecek yeni kaynaklar bankaları için harcanabilir.

Avrupa, Yunanistan'ın olası bir euro birliğini sarsması sonrasında çok daha radikal kararlarla,bir daha benzer sorunların tekrarlanmaması için çok net kararlar alabilir. AB ve Euro Birliği yeniden yapılanabilir. Harcama kuralları yeniden konulup, çok ciddi denetlemelere tabi olabilir.

Bu gelişmeler ilk anda büyük bir karışıklık yaratacak gibi dursa da, sonrasındaki Avrupa'nın çok daha sağlıklı olmasına imkan verir. Üstündeki yüklerden kurtulacak olan Avrupa, sonrasında çok ciddi bir büyüme sürecine girebilir.

Hepsinden öte, Yunanistan ile yaşayacakları sorunların büyüklüğü, yıllardır Yunanistan ve Rum Kesimini önümüze getiren Avrupa Birliği ile ilişkilerimizi beklediğimizden hızlı geliştirebilir.

Her şer de bir hayır vardır. Bu şer kısa vade de bizi de üzer ama orta ve uzun vade de en çok yarayacak ülkelerden birisi biz oluruz.

Neyse, bizi eminim şimdi en çok ilgilendirecek olan kısa vadeli yansıması olacaktır. Maalesef sert realizeleri görmek durumunda kalacağız. Ama Yunanistan'ın bu süpriz çıkışı nedeniyle Avrupa Yunanistan'sız kararlarının ne olacağını çok acil bir şekilde açıklamaya gidebilir. Bu durumda kısa süreli yaşanabilecek sert düşüşler durulabilir.

Piyasalar için Yunanistan'ın batması değil, Avrupa'da Yunan tahvilleri taşıyan bankalarının durumu çok daha önemli. Bu bankaların destekleneceği kararlar net bir şekilde alınırsa, krizin devamı Yunanistan'da sürerken, Avrupa'da dengeler kurulmaya başlayabilir.

Not: Yazı 09:07'de borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır.

Aydın Eroğlu

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler