FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

BANKALARIN DA DESTEĞİ İLE REKORLAR KIRILMAYA DEVAM EDİLİYOR !

Dün yine TL. bazında tüm zamanların seans içi ve kapanışı rekorunu kırdık. Göünen o ki, aylar öncesinden sonbaharda girilmesini beklediğim yeni yükseliş trendi , fazla gecikmeden başlamış oldu.

Bir ara bankaların realize olması gerektiğini söyledik. Ama bankaları için yaratılan havuç eksilmediği yeni yeni havuçlar ortaya çıkarıldığı için, geçen haftaki beklenti yazımın başlığında uyardığım gibi yükseliş yine banka destekli oluyor.

Başbakan'ın faizlerin inmesi konusundaki açıklamaları benim bu konudaki beklentileim ile kesismiş oldu. Ama söyleyen başbakan olunca, piyasada gerçekleşebileceğine olan kanaatin arttığı kesin. Merkez Bankası bunun akabinde , teknik faizlerde indirimlerin sürebileceği açıklaması yaptı.

Bence asıl önemlisi haftalık borçlanm faizlerinin de yeniden indirim sürecine girmesi. Bu konuda biliyorsunuz, hemen adım atmayıp, '' aylık enflasyonun yeniden düşüşünü görmeyi bekleyebilir. Bunu gördüğü ilk ay yapacaktır '' demiştim. Muhtemelen Eylül enflasyonunda artışın ardından, Ekim ile birlikte enflasyonun düşmeye başlaması bekleniyor. Bu da bize eğer erken davranmazsa, Ekim verilerini görünce ya da görmeye yakın faiz indiriminin olabileceği kanaatini yaratıyor.

Bir başka konu da, bankaların yurt içi tahvil ihracı yapabilmelerine izinin her an çıkabileceği yönündeki açıklamalar. Yabancı bankaların Türkiye'de yapacaları ihraçların karşılığını ana ülkelerine çekmeye kalkarlarsa, diye tereddütler ile bekleyen bu konuda , yeniden izin sürecine girilebileceği düşünülüyor. Tabii bu iki gelişme de , bankaların yeniden hızlanmasına sebep oluyor.

Hedeflerimi önceden hep verdiğim için, önceden belirttiğim hedeflerimi yeniliyorum ;
Endeks 66.000-66.500 civarı yakın hedefine, arkasından da sırası ile 70.000 ve 75.000'deki dolar bazında hedefine doğru gidiyor diye düşünüyorum. Dow ve Vob hedeflerim, geçmiş bir-iki gün önceki yazılarımda mevcut.

Bankalar ile ilgili gelişmeler , bu hedeflere ulaşmayı hızlandırıyor. Bu hedefler ne kadar hızlı gerçekleşirse, sonrasındaki realizeler, o boyutta sert olabilecektir. Endeks bazlı takipten ziyade, hisse bazlı hareketlere uymak daha doğru olabilir.

Tabii bizden çok kötü ve karışık olan dış piyasaların ani gelişmeleri bu düşüncelerimizde geçici dalgalanmalar yaratabilir.

Satışların ciddi eksilere dönüştüğü zamanlarda nakite dönmeyi de bilmek, kazanılanların geri verilmesini engellemek için faydalı olacaktır.

Aydın Eroğlu

En Çok Aranan Haberler