AMB Başkanı M.Draghi'nin kısa vadeli tahvil alımı yapılabileceği yönündeki ifadeleri üzerine piyasalarda Avrupa Merkez Bankası'nın harekete geçeceği yönündeki beklenti iyice artmış durumda. En azından öncesinde bir faiz indirimi hamlesi bekleniyor.
Ancak bu beklentiye rağmen Euro/Dolar paritesinde ciddi bir yükseliş olmaması bazı risklerden çekinildiğini gösteriyor!
Şimdilik bir faiz indirimi olsa bile, tahvil alımı hemen olmayabilir. Merkel'in dün yaptığı sert açıklamalar ile, Almanya Merkez Bankası Başkanı'nın uyarılarına bakılırsa, Almanya ile AMB arasında bir gerginlik hakim. Almanya Merkez Bankası Başkanı'nın geçen haftaki istifa resti henüz ortadan kalkmamış olabilir. Almanya tarafından bu yönde gelebilecek bir davranış, ortak karar alma imkanını oldukça zora sokar. Bununla birlikte Almanya maliye bakanı ortada açıklamalarda bulundu. Piyasalara destek verilmesinin faydalı olabileceğini ama AMB'dan fazla bir beklenti olmaması gerektiğini söyledi. Kısacası herkes bir birine karşı mevzi almış durumda.
Ayrıca bir tahvil alımı için 12 Eylül'de Almanya'da yapılacak oylamanın sonucu beklenebilir. FED'in de yeni parasal genişleme için henüz karar almayıp yapabiliriz demiş olması hem AMB, hem de FED'in harekete geçme zamanının hala gelmemiş olabileceği ya da şimdilik yapabileceklerinde sınırlı kalabilecekleri şüphelerini yaratıyor.
Bizim İçin Ortaya Çıkan Riskler Var!
Tüm dünya özellikle FED'den yeni bir parasal genişleme hamlesi bekliyor. Bunun yanında da, ECB(AMB)'nin de tahvil alımı kararı bekleniyor. Özellikle FED bu yönde bir karar alır ve piyasaya yeniden bir para sürerse, petrolde ciddi bir artış olabilir! Brent petrolün grafiğine baktığımda şimdilik 116,70 Dolar ve 120 Dolar seviyelerinde dirençler olsa da, yeni bir para paketi ile bu dirençler hızla kırılır ve brent petrol 126,00 Dolar ve üstüne doğru hareketlenirse, Türkiye'nin enerji faturasına ciddi bir maliyet artışı yükü gelir. Bu durum düşmekte olan cari açığımız için çok ciddi bir risk teşkil eder. Tam da not arttırımları yapılmalı diye beklenen bir ortamda, tersi uyarıları görmeye başlarız!
Petrol arzının arttırılması yönünde bir karar alınması halinde brentin yükseliş ateşi kontrol altına alınır. Ama şuan için grafiklerde bu riskin olduğunu ifade etmek istiyorum.
Diğer bir risk ise, dün gelen datalara bakınca, enflasyondaki düşüşün durduğunu görüyoruz. Eğer yukarıdaki petrol riski gerçekleşirse, artacak enerji faturasının enflasyona olumsuz etki edecek zamlarını da görürüz. Böyle bir gelişme enflasyon için daha büyük risk teşkil edecektir. Aynı zamanda da, büyümedeki hedefin altında kalma riskimizi yaratır. Dün bakanlarımızdan bu riskleri ve uyarıları içeren açıklamalara şahit olmamız, bize yönelik risklerin ciddiyetini gösteriyor. TCMB petrol ve enflasyon riski nedeniyle piyasanın beklentisi olan rahatlatıcı kararları almakta gecikirse, şuanki pozitif ayrışma görüntüsünde sekteler görebiliriz!
Anlaşılan o ki, merkez bankalarının alacakları kararları takip ederken, bizim ise bir gözümüzün petrol fiyatında olması gerekecek. Şimdilik pozitif beklentilerimizi korumakla birlikte, anlattığım riskler nedeniyle yine de aşırı beklentilerde olmamak daha doğru olur.
NOT: Yazı 09:11'de borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır.
Aydın Eroğlu