ABD verileri kötü geliyor. 2 Ağustos'a kadar Obama'nın harcama limitlerini arttırma yetkisini alabilmesi lazım. Dow 11.897 kapattı ( yüzde - 1,48 ) .
Yunanistan krizi hala çözülemedi. Bu durumun çözümsüzlüğü Özellikle Yunanistan'a borç vermiş olan Fransız ve Alman bankalarını sterese sokuyor. Yunanistan'ın temerrüt ilanına bir adım kaldı. Eğer sorunu çözemezler de, fiiliyatta temerrüte düşmüş olan Yunanistan'da temerrütün ilanı yapılırsa, alacaklı olan Avrupa'lı bankaların bu alacakları karşılığında bire bir karşılık ayırmaları gerekecek. Tabii bu durumda da, ciddi sermaye arttırımı sıkıntıları olacağını düşünüyorum. Kısacası Yunanistan krizi peşinden Avrupa'da da çok ses getirecek domino etkisini başlatabilir.
Biz ise, bu kriz ortamında en sağlam üç sektöreden ikisi olan bankacılık ve otomotiv sektörlerini kendi elimizle nasıl frenlerizi hesaplıyoruz ! Cari açığın gerçek tedavisini bulamadığımız için, kredileri vurup büyümeyi kontrol ederek, cari açığın düşmesine çalışıyoruz. Karşılığında da, geçici olarak büyümeden vazgeçme riskini göze alıyoruz.
Cari açığın kredilerle azaltılması için de, bankalardaki mevduat güvencesini arttırmak, kredi kartı ile taksit sayısını düşürmek, konuttaki peşin alım yüzdesini yükseltmek gibi tedbirler gündemde dolaşıyor.
İşte tüm bu dış ve iç belirsizlikler, borsamızın da hızla 58.000'lere doğru gevşemesine neden oluyor. Endekste 59.500 ve 58.068 destekleri zorlanıyor. İki haftadır olabilir diye beklediğimiz bu seviyelerin hızlı bir şekilde oluşması da tedirginliği ve panik satışları arttırdığı için, hisselerde de umulmadık sert fiyat düşüşleri yaşanıyor. enilir yapacaktır
Nakit olanlar 58.000 görülürse yüzde 50 alım yapıp, geri kalan yüzdenin alımı için bu seviyenin aşağı kırılması riskini ya da destek bulup dönmesini görmeleri lazım. Eğer 58.000 görülür ve aşağı kırılırsa, kalan kısmın alımı için aceleci olmamak lazım.
Ben endeksin bir dip hazırlığı için bu düşüşleri yaşadığını düşünüyorum. Eğer böyle ise, endeks 58.000'li seviyeyi aşağı kırmaması gerekir. Destek bulup da bankalarla birlikte dönüş yaşanması gerekiyor diyorum. Alınacak tedbirler bankaları daha da güvenilir yapacaktır. Bu durum da, yabancı fon ve kurumların ilgisini bankalara çekecektir demiştim. Aşağıdaki haberde de gördüğünüz gibi;
İSTANBUL, 16 Haziran (Reuters) - Morgan Stanley dört Türk bankasının hisselerinde değerlemelerinin düşük bir eşiğe geldiğini ve bu noktadan sonra fiyat hareketlerinin yukarı yönlü olması ihtimalinin daha yüksek olduğunu ifade ederek Doğu Avrupa, Ortadoğu, Afrika bölgesinde Türk bankaları için "ağırlık artır" tavsiyesi verdi.
Türk bankaları hakkında dün yayımlanan raporda, Türkiye'de bankaların penetrasyon rasyolarının daha yüksek olduğu, fonlama maliyetlerinin büyümeyi sınırladığı ve kaldıraç oranlarının arttığı yeni bir döneme girdiği ifade edildi.
Morgan Stanley de Türk bankaları için ağırlığı arttır demiş. Ama hedef fiyatlar düşürülmüş. İşte bir kaç kez bankalar için benzer ihtimallerin gerçekleşmesini yazarken bunu ifade etmeye çalışıyordum. Bizim bankalarımızın riskleri yok. Çok da sağlamlar. Ama yaşanan farklı krizler bile gördüğünüz gibi en başarılı sektörü dahi olumsuz etkileyebiliyor.
Kısacası düşüşlerin hepsi, illahaki düşen hisselerin gerçekte olması gereken fiyatlarının düşük olması gerektiğinden olmayabilir. Bazen de belirsizlikler bu düşüşleri yaratır. Ama sonrasında, belirsizlik ortadan kalkınca düşenlerin gördükleri fiyatlar gelip-geçen güzel alım fırsatları olur. Böyle zamanlarda alım yaparken, uzun vadeli yatırımcı olacağınızı göze alarak alımları yapmanız, eğer tepkisi çabuk gelir de beklenenden erken yukarı dönerse, bundan ekstra mutluluk duyarsınız.
Aydın Eroğlu
www.borsaanalizci.com