FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

BİST Neden Sert Düştü?

Bugün Borsaanalizci İzmir Buluşması Günü!
Değerli Arkadaşlar,
Bugün; Saat ; 19:00-22:00 arası, Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi - Bayraklı/İzmir adresinde tüm katılımcılar için ücretsiz olarak düzenlediğimiz İzmir Buluşması günü.

Gold üye olsun olmasın isteyen herkesin katılabileceği etkinliğimizde Dr.Gökhan Ugan'ın ''risk yönetimi ve manipülasyon'' sunumu olacak. Aynı zamanda sermaye piyasaları, hedging ve borsa yatırımcılığı konusunda eğitimler veren Gökhan Bey'e aklınızdaki soruları iletebilirsiniz.

Aynı şekilde ben de genel bir borsa&piyasa değerlendirmesi yapıp, asıl sizlerden gelecek her türlü soruyu cevaplamaya çalışacağım.

Sizleri görmek ve tanışmaktan memnunluk duyacağımı söylemek istiyorum.

Lütfen katılım düşünen arkadaşlarımız bugün bile olsa, sitemizin iletişim kısmından etkinliğe katılım bilgilerini iletsinler....

BİST Neden Sert Düştü!
Dış borsalarda yaşanan sert düşüş sürüyor. Hatta BİST seans sonu kısmen eksi azaltarak kapatmasına rağmen, Almanya Dax % -2.17 gibi bir düşüşle günü kapatmıştı. Benzer şekilde ABD ve diğer borsalarda da sert düşüşler yaşanıyordu. Ama sonra ABD borsalarında kısmen toparlanma yaşanarak daha düşük eksilerle kapanışlar olduğunu gördük. Dax futureleri de şu an için % 0.80 civarında artı görülüyor.

Yani dış borsalarda dün BİST'dekinden daha yüksek yaşanan düşüşler kısmen yerini yukarı yönlü düzeltmelere bırakmış durumda. Ama yine de riskler sürüyor. İtalya ve AB arasında ciddi bir anlaşmazlık var. Bu durum AB borslarında düşüşlere neden oluyor. Ayrıca artık faizsiz likidite dönemlerinin sonlarına gelindiği için, bol likiditenin yarattığı ekstra borsa fiyatlamaları yerini düzeltmelere ve borsadan çıkışlara bırakıyor olabilir. Bu nedenle özellikle AB borsalarında düşüşler sonrasında kısmi toparlanmalar olsa da, devamında borsa düşüşlerinin sürmesi şaşırtıcı olmasın. BİST aynı borsa performansını göstermediği için, kendi özelimizdeki sıkıntıları kontrol edebilirsek, dış borsalardan pozitif ayrışma imkanına sahip olduğumuzu düşünüyorum.

Özellikle dış borsalarda yaşanan düşüşler, ülkemizde yatırım yapan yabancı fonların fonları içindeki Türkiye payını zaman zaman kontrol edip, olması gereken yüzde dilime uygun satışlar yapmalarına neden olabiliyor. Hatırlarsanız 19 Ekim tarihli ''Satışlar Yabancı Fon Kaynaklı!'' başlıklı yazımda bu konuyu izah etmiştim.

İttifak Açıklamaları Satış Getirdi!
Birkaç gündür cumhurbaşkanımız ve MHP lideri arasında yaşanan polemikler ortamı germişti. Dün karşılıklı olarak yerel seçimlerde ittifak yapılmayacağı açıklamaları da gelince, zaten dış borsalardaki satış baskısından etkilenen BİST'e sert satışların gelmesine neden oldu. Ama daha sonra Cumhur ittifakının sürdüğü, yerel seçime ait bir anlaşmazlık olduğu açıklamaları nedeniyle kısmen toparlanma yaşadık.

İttifak konusu önemli. Çünkü Ak Parti meclis çoğunluğuna sahip değil. MHP desteği meclis çalışmaları için çok önemli. Bu kapsamda yaşanan ittifak çatlağının ne boyutta olacağını takip etmemiz önemli olacaktır.

Bilançolar Başladı!
Dokuz aylık bilanço dönemi başladı. Sert düşüş yaşamış şirketlerden gayet iyi bilanço açıklamaları duyabiliriz. Camlar, soda, Eregl için gayet iyi bilanço açıklamaları bekliyorum.

Bankalar için ülkedeki finansal riskler belli. Bunun yanı sıra asıl ABD'deki halkbank davası riski nedeniyle çekimseriz. Ama PD/DD 0.30-0.40'larda işlem göre bankalarımızın aslında çok ciddi iskontolu olduklarını bilmenizi isterim. Eğer siyaseti ve ekonomi yönetimini doğru rotaya çekebilirsek, ABD'de ile Halkbank davası konusunda önemli bir yaptırım çıkmayacak şekilde uzlaşı olduğu anda, bankalarımız ciddi yükseliş potansiyelleri taşıyor diyebilirim.

Hepinize bol kazançlar dilerim.

Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_

En Çok Aranan Haberler