FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

BIST'de Düzeltme Sürer Mi?

Gözler FED'de Olacak!
Bugün öncesinde 20:00'de ABD Federal Açık Piyasa Komitesi(FOMC)'nin ekonomi planlarını duyacağız. Sonra, 20:30'da FED başkanı Janet Yellen'in açıklamalarını öğrenmiş olacağız. FED beklentilerin aksine yeni bir faiz artışı yaparsa bizim gibi ülkelerin para birimleri değer kaybedip, kurlarında kısmi yükseliş görülürken, borsalarında realizeler yaşanacaktır. Ama genel beklentide olduğu gibi, bugün de faiz artışı kararı çıkmazsa, o takdirde gelişmekte olan ülkelerde kurlarda düşüş ve dolayısı ile yerel para değerlerinde artış görülebilir. Tabii borsalarda da kısmi yükseliş yaşanabilir.

ABD'de veriler karışık. Bugün de sanayi ve imalat üretimi verileri açıklanacak. Ama ECB'nin faizleri sıfırladığı, aylık varlık alımını 80 Milyar Euro'ya çıkarttığı, mevduat faizine uygulanan ceza faizini % -0.40 yaptığı bir ortamda FED faiz artışı kararı alabilir mi şüpheliyim. Eğer FED faiz artışı yapamaz ve ileriye dönük net bir tarih de vermez ise, o zaman Dolar kurunda düşüş ve BIST'de dün yaşanan düzeltmenin kısmi tepkisinin geldiğini görebiliriz.

BIST'de Düzeltme Sürer Mi?
Öncelikle hemen belirtmeliyim ki, FED faiz artışı yapacak olursa dün başlayan düzeltme derinleşecektir. Ama faiz artışı yapmayacak olsa da, ilk anda bu haberin morali ile yaşanacak olası alımlar sonrasında dün yaşanan düzeltmenin devamının yine de gelmesini bekliyorum. BIST için gördüğümüz 80.000 üstü seviyelerin güçlü direnç olmasını ve bir süre bu direnç bölgesinin aşılmamasını bekliyorum.

Bir yabancı gözü ile Türkiye'ye ve BIST'e bakacak olursak, tüm bu yaşananlara rağmen ille de Türkiye piyasalarına girmek konusunda ısrarlı olmayı sürdürmeyecek, gelişmeleri görmek isteyeceklerdir diye düşünüyorum. O yüzden dünkü düzeltmenin kısmi tepkileri ile güne alımlarla başlanacak olursa, sonrasında yeniden kar satışlarının görülmesinden çekindiğimi belirtmek istiyorum.

BIST için 77.398 seviyesine kadar olabilecek bir düzeltme, bu seviye aşağıya kırılmadığı takdirde yerini yeni yükselişlere bırakarak kısa süreli bir düzeltme sonrasında yeniden alımların gelmesine neden olacak teknik bir dalgalanma olarak kalır. Ama eğer 77.398 seviyesi aşağıya kırılacak olursa, o takdirde düzeltmenin boyutu 74.656 seviyesine kadar inecek şekilde büyür. Yeniden 80.000 üstüne çıkması için de daha fazla süre geçmesi gerekir. Açıkçası ben ikinci şıkkın daha güçlü olduğu görüşündeyim. Ancak benim düşüncem düzeltmenin derinleşeceği şeklinde olmasına rağmen, eğer teknik olarak 81.857 seviyesi geçilecek olursa, o zaman da 84.354 üst direnci görülebilir. Bu direnç çok önemli bir seviyedir. Yukarı kırılması halinde çanak formasyonu başlar ve yükseliş daha da hızlanır. Bu teknik ihtimali yakın zaman için çok düşük bir ihtimal olarak görüyorum. Ama yine de teknik olarak bilmenizi istedim. Nihayetinde gelişmeler bizim düşündüğümüz gibi olmak zorunda değil.

Kısacası, Devamı İçin

Not; Yazı, 16 Mart 09:01'de borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır.

Saygılarımla

Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter: @_Stratejist_

En Çok Aranan Haberler