İlk soru başlık sorumuz olmasın. ''BİST Neden Düştü?'' diye soralım önce! Cevabı hepinizin artık biliyor olmanız lazım. Borsa sürekli ve kesintisiz yükselmez. Bulunduğumuz teknik seviyeler nedeniyle ara kar realizasyonları her zaman yaşanabilir.
Ayrıca, özellikle altını çizerek bir şeye dikkat çekiyorum! Büyüme rakamlarımız iyi değil, enflasyon artıyor, işsizlik yükseliyor, cari açık sorunu devam ediyor, sınırlarımızdaki savaşa dahil olduk. Siyasi gerginlikler iyice arttı. FED faiz artışına hazırlanıyor, kurların baskısı sürüyor, buna rağmen ihracatta büyük artışlar yok. TCMB politika faizini arttırmıyor ama geç likidite penceresi faizleri ve piyasa faizleri yükselmeye devam ediyor. İşte tüm bu ve daha ilave edebileceğimiz olumsuzluklara rağmen, referandum öncesinde BİST TL bazında rekor zorluyor. Bu alımların ağırlıklı bir fon tarafından yapıldığını görüyoruz. 4-5 banka hissesi alınarak endeks yukarı itiliyor.
Ama tabii alıcı olan fon sayısı sınırlı olunca, işlemlerin de bu şekilde olması gayet normal. Yani ilgili fon yükselişte aldıklarını geri veriyor. Sonra endeksin fazla düşmesine izin vermeden, ara desteklerde yeniden alıma geçip, her seferinde destek seviyesini yukarı çekiyor. Böylece endeks tam bir düzeltme yaşamadan yükselişini sürdürüyor. Şu an için de yakın teknik desteğin 88.816 civarında olacağını düşünüyorum. BİST'in gerçek bir düzeltme yaşaması için aşağıya kırılması halinde risk yüksek olacak teknik seviye 86.877. Bu seviye aşağıya kırılmadığı takdirde fazla korkmaya gerek yok. Yaşananlar fonun elindeki alım gücünü hesaplı kullanmasından kaynaklı zikzaklar olarak yorumlayabiliriz. İlgili kurum dün yine bazı bankalarda satış yapmış. Belli mi olur, bakarsınız bugün yine olası desteklerden alımlara başlayabilir.
Peki Düşüş İçin Ekstra Neden Var Mı?
Yukarıda bir çok neden saydım. Her biri kendi başına bile düşüş için yeterli. Ama en son Yellen'in faiz sinyaline rağmen, dün konuşan TCMB başkanının faizleri arttırmaya niyeti olmadığı yönündeki açıklamaları kurda artışa neden oldu. Kurdaki yükseliş otomatikman borsaya satış baskısı yarattı. 15 Mart'ta FED faiz kararı piyasanın üzerinde satış baskısına neden oluyor. Ama 16 Nisan referandumuna kadar, eğer referandum yapılacaksa ki, doğal olarak yapılacağını düşünmemiz lazım. O takdirde FED'e rağmen bile piyasayı tutmaya çalışacaklar görüşündeyim. Lakin benim böyle düşünmeme rağmen bile, asıl olan teknikler olmalıdır. Yani ben ara düzeltmeler ile yükseliş sürecek diyorum ama, eğer 86.877 desteği aşağıya kırılacak olursa, o zaman teknik olarak daha derin bir düzeltme yaşayabiliriz.
Referandum Öncesine Dikkat Edin!
Eğer referandum öncesinde endeks olarak yeni rekor seviyelere gelirsek, nakit ağırlıklı pozisyon realizeleri yapmak doğru olur görüşündeyim. Sonuç evet çıkarsa belki kısmi bir alım dalgası sonrasında, sonuç hayır çıkarsa ise, hemen satışların geldiğine şahit olabiliriz. Her iki sonuçta da, piyasaya derin bir düzeltme gelmesini bekliyorum. Ama eğer referandum öncesinde derin bir düzeltme yaşayıp da düştü isek, o zaman yorumum daha başka olabilir.
Sözümü bağlarken, tüm saydığım şartlara rağmen 91.400'e yükselmiş endeksin 2-3 bin puanlık düşüşleri kimseyi şaşırtmasın. Bunlar çok doğal piyasa dalgalanmalarıdır. Zaten bu riskler yüzünden uyarısı yapıyorum. Devamı İçin
NOT: Yazı 9 Mart 08:36'da 'da yayınlanmıştır!
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
Twitter: @_Stratejist_