Nihayet uzun süredir beklenen düzeltme geldi. Hem de bir geldi, pir geldi doğrusu. Geçen hafta 87.000 seviyelerinde olası düzeltme riskine dikkat çekerek realizelerin düşünülebileceğini ve bir süre izlemede kalabileceğimi yazmıştım. Ama yine de hisse bazlı bağımsız hareketlerin devam edebileceğini düşünüyordum.
Evet, endekste bir düzeltmeyi bekliyordum. Hatta % 5 ile % 7 arası bir düzeltmenin teknik olarak çok sağlıklı olacağını da yazmıştım. Ama açıkçası hem bu kadar sert olmasını beklemiyordum, hem de dış borsalar iyi iken bu denli negatif ayrışmayı ummuyordum. Neredeyse üç aydır süren yükselişin olası düzeltmesinin en azından bir hafta-on gün arası bir süreye yayılmasını ve bu esnada da hisse bazlı yükselişlerin yine de yaşanmasını bekliyordum. Ama iki günde 6.000 puan düşünce, bu beklentimde yanılmış oldum.
Borsa Neden Bu Kadar Sert Düştü?
İki nedenden biri Moody's Konferansının açıklamaları, diğeri de İş Bankası Yardımlaşma Sandığı'nın yaklaşık % 1 civarında hisse satışı yapacağını açıklaması oldu.
Moody's Etkisi
Moody's ne yapmak istedi anlamak mümkün değil! Türkiye için bir çok olumlu sözden sonra, halâ olası kırılganlıklardan bahsetti. Cari açıktaki düzelmenin yapısal önlemlerle azaltılması, döviz rezervinin artması ve özel sektör borçlarında azalma sağlanması halinde notu artırabilirim derken, özellikle uluslar arası fon girişlerinde ani geri dönüşler yaşanması halinde bunun not üzerinde olumsuz baskı yapacağına, Kamu finansmanında bozulma görülmesi halinde ise, notun görünümünün ya da kendisinin düşebileceğine dikkat çekti.
Bu açıklamalar, kısa vadede Moody's kaynaklı bir not artışı beklentisini suya düşürdü. Açıklama ile bozulan moraller satışların artmasına neden oldu.
İs Bankası Hissesinde Satış Açıklaması
İş Bankası Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı da Moody's açıklamalarının hemen sonrasında yaklaşık % 1 civarı İş Bankası hissesi satacağını açıklayınca, başta işc olmak üzere, bankalarda sert satışlar yaşandı. Bir çok banka hissesi önemli desteklerine kadar çok sert düşüşler yaşadılar. Yaşanan bu sert düşüş, hisselerin genelinde bir panik havası yaratınca düşüşün hızı ve boyutu büyük oldu.
Moody's aynı teraneleri söyleyecekse, bu konferansı neden yaptı halâ anlamış değilim. Aslında ben kendimce anladım da, buna inanmak istemiyorum! Maalesef konu Türkiye olunca her alanda benzer engellemelerle karşılaşıyoruz. Aynı durum AB müzakereleri için de geçerli. Aynı zamanda başvurduğumuz Hırvatistan, kabul gördüğü gibi, Şubat ayında da bize vize uygulamaya başlayacak. Batı kurumları Türkiye'ye karşı hem sağır, hem körü oynuyorlar. Bakalım bunu daha ne kadar sürdürebilecekler göreceğiz.
Endeks Ne Olur?
Görülen yüksek seviyeden yaklaşık % 7'lik bir düşüş yaşanarak, iki günde 6.000 puan kaybettik. Bugün bunun bir tepkisi görülebilir. Ama yeniden satışlar gelirse, endeks için sırası ile 80.500 ve 79.800 civarı risklerin teknik olarak söz konusu olduğunu bilmenizi isterim. Bazı bankalar başta olmak üzere, bir çok hissede önemli desteklere inildiği için, alt desteklere doğru düşüş yaşanırsa, alımların geleceğini düşünüyorum.
Not: Yazı 03:15'te borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır.
Aydın Eroğlu