FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fitch Mevcut Durumu Teyit Etti!

Seçim sonrası beklenen not açıklamarından ilki Fithc'ten beklenenden daha da erken geldi. Fitch, Türkiye'nin yabancı ve yerli para cinsinden görünümünü aynı şekilde koruyarak, BBB- ve BBB olarak teyitledi.

Cari açığın düşme beklentisinin sürdüğüne, ancak sert ve devamlı bir şekilde sermaye girişlerinin gerilemeye devam etmesinin ekonomi ve finansal istikrar üzerinde olumsuz etki yapabileceğine dikkat çekti. Kredi büyümesinin de kontrol altında tutulmasının öneminin altını çizdi.

Fitch, bu yıl ve gelecek yıl için Türkiye büyüme beklentilerini aşağıya çekti. Cari açığın bu yıl GSYİH'nın % 6'sı ve gelecek yıl % 5'i düzeyinde olacağını öngördü. Ancak halen siyasi riskin temel bir risk olarak ortada durduğuna da dikkat çekti.

Seçimlerden iktidar için oy kaybı yaşanırsa korkulan not açıklamalarından bir tanesi atlatılmış oldu. Şimdi gözler, değerlendirmelerini Fitch'ten farklı yöntemlerle yapan Moody's'te olacak.

ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi
Dünya piyasaları ve gelişmekte olan ülkeler için ABD tarım dışı istihdam verileri de önemli olacaktır. Beklenti 200 bin kişi. Gelecek verinin bu beklentinin üstünde veya altında olmasına göre, ABD faizleri ve diğer ülkelerden olası sermaye hareketlerinin yönünde etkisi olabilir.

TCMB Zorunlu Karşılıklara Faiz Verecek Mi?
Bu konudaki düşüncemi seçim öncesinde belirtmiştim. ''Zorunlu Karşılıklara faiz ödenmez'' diye yazan tebliğ maddesinin gerektiğinde faiz ödenebilir şeklinde değiştirilmesi ile, zorunlu karşılıklara faiz verilebilmesinin önü açıldı. Ancak, seçim sonuçlarından iktidarın güçlü çıkması, Fitch'ten gelen not teyiti sonrasında, TCMB bu ortamda faiz ödemesini düşünmeyebilir. Piyasa ille de desteklenmek istenirse, belki öncesinde zorunlu karşılık oranlarında indirim yapmayı daha öncelikli düşünebilirler.

Peki BIST Ne Yapar?
Fitch'in not teyiti ile BIST'in güne yükselişle başlamasını bekliyorum. İlk teknik direncin 72.900 ve devamında 73.789 olacağı görüşündeyim. FİTCH'in değerlendirmesi pozitif etki yaratsa da, TCMB'nın zorunlu karşılıklara bu ortamda faiz vermeyebileceği riski nedeniyle bankalarda realizeler görülebilir.

Ben 72.900 seviyesinde bu realizelerin görülmesini bekliyorum. Eğer o seviye geçilebilirse, 73.789 bir üstteki önemli direnç seviyesi olarak realizelerin daha kuvvetli gelebileceği bir yer olarak duruyor.

Ancakkk, eğer ben her ne kadar bu seviyelerde realizeler yaşanmasını beklesem de, endeks için hepsinden önemli bir seviye daha var! O da biraz daha yukarıda olan 74.973 seviyesidir. Bu seviyeyi bir yerlere not ediniz. Eğer bu seviye bir şekilde yukarı kırılırsa (Bu daha sonra da olsa geçerlidir), o zaman BIST önemli bir çanak formasyonuna başlar. Bu formasyonun hedefi de, ilk etapta 80.400'ler ve devamında daha üstü olur!! Ama tekrar ediyorum, şimdilik ben bunun için erken olacağı görüşündeyim. Bu nedenle sıralı olarak 72.900 ve 73.789 dirençlerinin kısa vade için yeterli olacağı ve bu düzeylerden birinde realize düzeltmesinin yaşanacağı görüşündeyim.

Teknik görüntülerin gerekleri konsunda dikkat çekmek istiyorum! Sizler ne yaparsınız bilemem, ama teknik olarak önemli dirençlerde yapılması gereken; dirençlere yaklaştıkça realize yapıp, dirençler geçildiği takdirde gerekirse yukarıdan yeniden almak olmalıdır. Böyle yapılmadığı takdirde, görelim de verelin denirse, o zaman yaşanan düzeltmeler kaçırılır. Yükseldiğiniz gibi, hisselerinizle yine düşersiniz.

Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.

Saygılarımla

Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter;borsaanalizci.com

En Çok Aranan Haberler