FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

PİYASA ÖNCESİNDE GERİLDİ AMA AVRUPA BANKALARI TESTİ GEÇTİ.LAKİN!!

Stres testi öncesinde piyasalarda Alman bankalarından stres testini geçemeyeceklerin olduğu söylentileri piyasalarda satışlar getirmişti.Ama açıklanan sonuçlar,korkulan daha doğrusu duyulanlar gibi çıkmayınca,özellikle Dow alışlarla 10.400'e yükselmiş.Dow future de 10.386 kapatmıştı.

Cuma günü stres testi ihtimallerinde ne olabilceklerini yazmıştım.''Bence'' diye belirttiğim düşüncelerimde de,küçük ve orta ölçekli birkaç bankanın testi geçemeyebileceğini ama böyle bir görüntünün,ana fotoğrafı bozmayacağını söylemiştim.Beklentim doğru çıkmakla birlikte,benim dikkat çektiğim ülkeler İspanya,Yunanistan ve Portekiz iken,Portekiz bankalarından stres testine takılan olmamış,bunun yerine 1 tane Alman bankası teste takılmış.

Teste takılan 7 bankadan 5'inin İspanyol bankaları olması,bence İspanya ile ilgili çok da uzak olmayan bir zaman içinde piyasalarının bu konularla ilgili stres gelişmeleri yaşamasına neden olabilir.Ülkelerin gereken tedbirleri alıp-almayacağı ciddi bir takip konusu olacaktır.

Neyse,fazla uzatmadan bizde olabilecek yansımalarına geçelim!
Cuma günü yazımın sonunda özellikle belirttiğim piyasalarda en çok 62.000 seviyesine doğru,hatta buralar görülmeden bile realize satışları gelebilir demiştim.Avrupa bankalarında sorunlar var söylentisi çıkınca,bu beklentinin bir kısmı biraz da erken olsa da yaşandı.Bankalarda ciddi realizeler yaşandı.

Stres testi sonuçları ile ciddi toparlanma yaşayan özellikle Dow endeksi Pazartesi sabahı da iyi bir açılış yaparsa,İMKB Cuma realize ile yaşadığı düşüşün bir kısmını geri alacaktir diye düşünüyorum.

Not arttırımı ve bunun devamında faiz indirimi olmadan,piyasaların 62.000'lerin üstünde çok da rahat yükseliş yapamayacağını görüyorum.

Ağustos ayının başlaması ile bilikte bilançolar devreye girecek.Bu dönem için bazı sanayi hisselerinde hareketlenmele görebiliriz.Ama özellikle bankalar dediğim not arttırımı ve merkez bankasından da faiz indirimi gibi gelişmeler olmadığı takdirde,fiyatlar olarak risk taşıyan seviyelere yakınlar.

Pazartesi sabahı ilave düşüncelerim olursa,sizlerle yine paylşacağım.

İyi pazarlar.

Aydın Eroğlu

En Çok Aranan Haberler