FİNANS

Piyasalar Tedirgin.

ABD'de gelen bilançolarda 10 yıl sonra Apple için beklentiler tutmadı. Tahminlerin altında gelen Aplle kârı biyasaları olumsuz etkiledi. Aynı zamanda Avrupa uzlaşma haberlerini takip eden Dow endeksi de aşağı-yukarı gidiş-gelişler yaşamayı sürdürüyor. Ancak teknik grafikleri yine de olumluya en yakın olanlardan birisi olarak gözüküyor.

Avrupa borsaları, Ani yaşanan Sarkoyz&Merkel görüşmesinden anlaşma çıkmadığı, Pazar günü zirvenin yapılmayıp, bir başka güne etrtelenmesini istedi haberleri euro piyasalarını olumsuz etkiledi. Son durum ise, zirve Pazar günü yapılacak gibi dursa da, Çarşamba günü yine toplanması yönünde isteklerin dillendirilmesi, Pazar zirvesinden bir sonuç alınamayacağı ihtimalini ortaya çıkartıyor. Kısacası Avrupa bölgesinde de çok yoğun pazarlıklar sürüyor olsa da, hala anlaşmaya gidilemediği görülüyor.

Türkiye'de ise, şehit haberleri ile moralleri bozulan piyasalar, devamında MB'nın kararlarıyla etkilendi. MB PPK haftalık politika faizlerini değiştirmedi. Ama gecelik TL. faiz oranının aralığını yüz de 12,50 yaparak ciddi boyutta yükseltti. Bu durum faizin bir şekilde arttığı düşüncelerinin de dillendirilmesi nedeniyle kafaları karıştırdı.

Benim anladığım ise, MB gecelik TL.borçlanması ile döviz spekülasyonu yapılmasına set çektiği yönünde. Aynı zamanda da, Avrupa'dan tedbirler paketinin devreye girmesi ile, faize dokunmadan ortamın düzelmesini umduğunu düşünüyorum. Ben de bu düşünceye çok yakınım. Bir şekilde Avrupa'nın uzlaşmasını bekliyorum. Aksi durum hepsi için kaos yaratacaktır.

Dün MB gecelik faiz kararı, Almanya'nın zirvenin ertelenmesi yönünde talepte bulunduğu söylentisi, K.Irak'a yönelik kara harekatının başlaması gibi gelişmelerin birleşmesi ile, endekste sert bir düşüş yaşandı. Özellikle faiz kafa karışıklığı ve Sabah Goldman S.'ın bazı bankalarda hedef fiyat düşürmesi bunda etkili oldu.

Kafalardaki sorular için hemen belirteyim! Goldman S.'ın Isctr hedef fiyatını 4,33 olarak revize etmesi, hisse fiyatı için bir krıter midir? Kesinlikle değildir. Çünkü on gün içinde Credit Suisse ve Citi Grup'tan da aynı hisse için 5,12 hedef fiyatı gibi farklı hedefler de gelmişti. Ama yine de dünkü Goldman S. hedefi sonrasında bazı fonların bankalarda portföy satışı yapmış olabileceğini düşünüyorum. Çünkü işlemlerin şekli bir fonun satış tarzına benziyordu. Fiyat kollanmayıp yeterli gördükleri alıcıya verilmesi, uzun vadeli bir fonun satış tarzına uygun. Olası satış sürerse gevşeme sürer. Ama dün bu satışların bitmiş olması halinde, ilgili bankalarda tepkiler de oluşabilir. Bunu kararlı bir satışın gelip-gelmemesinden anlayacağız.

Ancak yabancıların olası portföy satışları, yabancı bankaların sermayelerini desteklemek düşüncesi ile, zorunlu portföy satışlarından da kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda, bu satışlar satılan hissenin fiyat hedefiyle ilgili olmayıp, tamamen satanın ihtiyaçları ve zorunlulukları ile ilgili olabilir.

Velhasıl, tüm piyasalarda kafa karışıklığı sürüyor. Sanırım bu hafta sonu da tam bitmeyecek. Ama en azından bazı konularda mutabık kalarak, detaylandırmayı Çarşamba bitirecekler gibi bir sonuç dahi önümüzdeki haftanın daha iyi olmasına yarayabilir. Aksi durumda ise, söylediklerim belli, ratinçiler devreye girecektir. Hoş, o konuda da bir gelişme var. EFSF'nin desteğini alacak kurum ya da ülkeler için rating yasağı konuşuluyor! Bu da ilginç bir konu olarak gündeme girebilir.

Endeks için artık yakın hedef 55.000 olacaktır. Bu seviyenin görülmeden haftanın kapanması önemli olur. Bu desteğin kırılması halinde 53.800 ve 53.150 alt destekler olacaktır. Yukarı bir tepkinin en üst direnci ise 57.670 olarak sınırlı olabilir.

Hepinize iyi hafta sonları dilerim.

Not: Yazı 09:19'da borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır.

Aydın Eroğlu

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler