Bugün TCMB PPK faiz kararını duyacağız. Bir aydır yaratılan faiz polemiği nedeniyle kurlarda ciddi artışlar yaşandı. Brent petrol fiyatı da bir ay öncesindeki fiyata göre yükseldiği için, arada bir çok üründe kur ve petrol etkenli kısmi fiyat artışları yaşandı. Buna bir de kar nedeniyle yaşanan gıda fiyat artışlarını eklersek, Şubat enflasyonundaki beklentiler bozulmuş olacağını düşünüyorum. Eğer TCMB enflasyon gelişimini kendisine referans alacak olursa faizlere hiç dokunmaması gerekir.
Ben ise farklı düşünüyorum. Dünyanın birçok merkez bankası faiz indirimine devam ediyor. Hatta bir kısmında eksi faizlere geçildi. Böyle bir ortamda önümüzdeki ay ECB piyasaya tahvil alımları ile aylık 60 Milyar Euro vermeye başlayacak. 2016 Eylül ayına kadar yaklaşık 1.2 Trilyon Euro likidite pompalanacak. Avrupa'da yeterli bir büyüme henüz başlamadığı için, piyasaya çıkacak bu paradan bizim de rahatlıkla pay alacağımızı düşünüyorum. Şu anda gördüğünüz gibi zaten kurları yukarı çekmiş olduk. Üstüne bir de faizlere dokunmazsak, yeni gelecek sıcak paraya hem yüksek kurla giriş, hem de yüksek faiz imkanı sunmuş olacağız. Buna gerek yok diyorum. Madem kur zaten yüksek, o zaman faizleri düşürelim ki, geçici olarak kurlar yükselse bile sonrasında girecek paralar nedeniyle nasılsa yeniden düşecektir diyerek, hiç olmazsa, faiz maliyetimizi düşürmüş olalım diye düşünüyorum.
Ayrıca gördüğünüz gibi büyüme, yatırımlar konusunda da sıkıntı yaşıyoruz. Kısacası büyümeyi desteklememiz lazım. Bunun en iyi desteği faiz düzeyleri ve bunun yapısal reformlarla desteklenmesi olur. Yani TCMB faizleri kur düzeyinden çekinmeden indirmelidir. Benim oranım 50-75 baz puan düzeyinde indirimdir. Doğal olarak politika faizlerinin alt ve üst bandları da düşürülmelidir.
Kur Yüksek Diye Faiz İndiriminden Vaz Mı Geçilmeli?
İşte bu mantığı da anlamıyorum! Bir ay evvel Dolar 2,27 ve Euro 2,61 seviyesinde iken, düşen kurların yaratacağı özellikle ihracattaki sıkıntının aşılması için kurların yükselmesini savunuyorduk. Hatta bu nedenle bile faiz indirimi yapılıp, kurların tepki olarak yükselmesine destek verilmeli diyorduk. Peki o zaman TCMB suni bir gündem yaratmayıp, bir gecede faizleri 150 baz puan düşürdük deseydi ne olacaktı? İstediğimiz gibi kurlarda yükseliş yaşanacak Dolar 2,50 civarına gelecekti. Sonra yeniden gevşemeye başlamasını bekliyordum. Bu sayede faiz yükümüzü hafifletmiş olacaktık. Kısacası zaten faiz indirilince böyle bir kur yükselişi olmasını zaten bekliyorduk. Şimdi ise, faiz indirilmeden kurlar faiz indiriminde geleceği seviyeye kendiliğinden geldiği için, faiz indirimi yapılırsa, kurlar bu seviyelerin üzerine bir o kadar daha çıkmasından korkuluyor!
Ben de diyorum ki, önceden yaratılan polemikler nedeniyle zaten olası faiz indirimi satın alındı. Buna göre de kurlar yükseldi. O yüzden faiz indirimi yapıldığında kurların yeni bir yükseliş yaşamasını ve ekstra zirvelere gitmesini beklemiyorum. Ama TCMB'nın hatalı davranışı nedeniyle ilk anda muhtemelen böyle bir deneme olabilir. Bundan korkulmamalı. Eğer faiz indirimi yapıldı diye (75 baz puan civarı bir indirim olursa) kurlar gördüğü yüksek zirveleri geçecek olurlarsa, TCMB döviz satış ihalelerini başlatmalıdır. Yüksek kurlardan döviz satışına geçmelidir. Ben tamamen spekülasyon yapıldığını düşünüyorum.
Faiz Ne Olursa Ne Olur?
Faizlere hiç dokunulmazsa, kurlar düşer. BIST öncesinden düştüğü için kısmen yükselir ama yükseliş ilk dirençlere takılacak şekilde sınırlı kalır ve yeniden kâr realizasyonu yaşanır.
Faizler 25 baz puan indirilirse, yukarıdaki etkinin aynısının olmasını bekliyorum.
Faizler 50-75 baz puan indirilirse, kurlarda yukarı deneme olmasını, BIST'in de kurların faiz tepkisine göre önce temkinli durup, kısmen yükselmesini ama sonra kurlarda dediğim şekilde bir sorun yaşanmazsa yükselişini artırmasını bekliyorum. Ancak kur yansıması bir günde netleşmeyeceği için, bir iki güne yayılacak bir tepki olabilir. Bu nedenle ilk anda BIST karşılığında kurların yükselmesi nedeniyle yeterli bir yükseliş göremezsek de, bir-iki gün içinde kurların yeniden düşmeye başlaması, olası yükselen kur seviyelerinden dışarıdan para girişlerinin hızlanması sayesinde BIST'in yükselişinin banka destekli hızlanmasını beklerim. Yüksek oranlı faiz indiriminde BIST 88.000 direncini yukarı kırar ama zirvesine yine de ulaşamaz görüşündeyim. Yıl sonu bilançoları bittiği için, kısmi bir durgunluk yaşayacağımız bir süre geçmesini bekliyorum. Zirveler daha sonraki yüselişlerde kırılır diye düşünüyorum.
Bu dönem genel kurul beklentileri nedeniyle hisse bazlı hareketlere odaklanmak daha doğru olabilir.
NOT: Yazı 08:55'de borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
Twitter: @_Stratejist_