Dün yapılan ECB toplantısından çok önemli piyasa destekleme kararları çıktı. Hatırlarsanız Haziran ayının başında yaptıkları toplantıda;
Para politikası duruşunda gevşeme,
Uzun süre kalacak düşük faiz oranları,
LTRO(Likidite vermek) ile reel ekonomiye kredi verilmesinden oluşan üç parçalık önlemler paketi açıklamışlardı. Hatta ilk dilimi 400 Milyar Euro'yu bulacak bir banka destekleme kredisini dillendirmişlerdi. Ama şart koşmuşlar, isteyen bankalara verilecek demişlerdi. İşte o tarihte (05/06/2014 ''Draghi Paranın Adını Verdi!'') yazdığım beklenti yazımda, üç aylık bir süre ve şart olduğunu söylemiştim. ''Ancak, en kötü ihtimalle 3 ay sonra piyasaya likidite verilmesi planlandığı için, realize yaşansa da, çok fazla düşüş yaratmayabilir. Kısacası ECB'nin açıkladığı önlemler oldukça ciddi ve Türkiye için de yararlı olacaktır.'' diye görüş yazmıştım.
ECB Dört Koldan Atağa Kalktı!
Dün yapılan toplantı sonrası ise, çok daha kapsamlı ve net kararlar açıkladılar. Ekonomideki kötü sinyallere bakarak her cephede kararlılıklarını sergilediler.
* Politika faizini % 0,15'ten, % 0,05'e indirdiler.
* Marjinal borç verme faizini % 0,40'tan, % 0,30'a düşürdüler.
* Mevduat faizindeki cezayı(!) % -0,10'dan, % -0,20'ye yükseltiler.
* VDMK- İpotekli menkul kıymet alımı yapacaklar.
* Bankalara kredi desteği verecekler
* Gerektiğinde alışılmamış diğer önlemleri de devreye alacaklar. Eylem tarihi olarak da Ekim başı diyerek tarih de veren M.Draghi, ECB olarak çok hızlı ve kapsamlı bir şekilde piyasalara müdahale edileceğini göstermiş oldu.
Akıllarda dün yapılan açıklamalarda para boyutu olmadığı için şüpheler oluştu. Ekim gelince düşük bir rakam olursa deniyor, ama ben dün yapılan açıklamaların ...
Not: Yazı 09:08'de borsaanalizci.com'da yer almıştır. (Okumak için borsaanalizci.com gold üyesi olunuz!)
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
Twitter;borsaanalizci.com