FİNANS

TCMB Faiz Şoklaması Yaptı!

TCMB faiz kartını sonunda açtı. Hem de çok cesur kararlar aldı.

Gecelik borçlanma faizini % 3,5'dan % 8'e çekti.
Haftalık borçlanma oranını (politika faizi) % 4,5'tan % 10'a çekti.
Gecelik borç verme faizini % 7,75'den % 12'ye yükseltti
Geç likidite penceresi faiz oranı % 10,25'ten % 15'e yükseltildi.

TCMB maalesef aylardır yapması gerektiği halde bir türlü almadığı faiz artışı kararlarının gecikmiş olmasının yarattığı kur artışları, ekonominin her alanını vurmaya başlayınca ve enflasyon üzerinde çok ciddi darbe yapınca sonunda faiz kartını açtı. Zamanında yapsaydı, çok daha makul düzeylerdeki faiz artışlarıyla ortamı yatıştırabilecekken, yaşanan gecikmenin bedeli olarak çok ciddi oranlı faiz artışı yapmak zorunda kaldı.

24/01/2014 tarihli ''Yanlış Hesap Bağdat'tan Döner!'' başlıklı yazımın içeriğini yeniden okursanız, yapılan faiz artış kararlarının beklentilerime uygun ve hatta daha bile üstünde olduğunu görürsünüz. FED'in tahvil azaltımı ve önümüzdeki seçim sürecinin riskleri nedeniyle faizlerde böyle bir karar bence çok doğru olmuştur. TCMB bu kararlarla TL'ye çok ciddi bir destek vermiş oldu.

Alınan faiz kararı yeni döviz girişlerine imkan yaratacaktır. Bu kararların etkisi ile kurlarda çok ciddi düşüşler göreceğimizi düşünüyorum. Böylece şirketlerin döviz borçları nedeniyle hızla artan kurlar yüzünden yükselen maliyetleri azalacaktır. Aynı zamanda yatırımların dış kaynakla fonlanmasının önü açılacaktır. Tabii doğaldır ki, yaşanan faiz artışları enflasyon üzerinde geçici bir artış yaratacaktır. Zaten TCMB da enflasyonda geçici bir yükseliş olacağını kabul etmiştir.

Zamanında yapılsaydı, çok daha düşük faiz artışları yeterli olacaktı ve kurlar bu denli yıpratıcı yükseliş yaşamayacaktı. Ancak gecikmiş olsa da sonunda doğru kararlar alınmıştır.

BIST'i etkileyen en önemli sektör bankacılık sektörüdür. Bankalar ellerindeki daha düşük faizli tahviller nedeniyle artan faiz yüzünden ciddi kar kayıpları yaşayacaklardır. Ancak kurlarda yaşanacak düşüş ile, orta ve uzun vadede bu durumu telafi edeceklerini düşünüyorum. Kontrolsüz kur artışının sürmesi, ilk anda uğrayacakları kayıplardan çok daha tehlikeli sonuçlar doğurabilirdi.

BIST'de bankacılık sektöründe karışık hareketler görebiliriz. Ama devamında yabancıların 2012'nin başındaki düşüş sonrası gibi, yeniden uzun vadeli alıma yöneleceklerini düşünüyorum. Banka dışı sektörlerde ise hisse bazlı çok ciddi yabancı alımlarının olmasını bekliyorum.

Lütfen 24/01/2014 tarihli ''Yanlış Hesap Bağdat'tan Döner'' başlıklı yazımı bu kararlardan sonra bir kez daha okuyunuz. Böylece, o gün ne yapılması gerektiği hakkındaki öngörülerimi ve karşılığında alınmış olan bu kararlar sonrasında başta kur olmak üzere olası yansımaları hakkındaki görüşlerimi daha net değerlendirebilirsiniz!

Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter;borsaanalizci.com

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler