HAYAL Mİ , YOKSA PETROL ÜLKESİ Mİ OLUYORUZ?
Sizce, son bir yıldır neden tüm dünyanın petrol devleri Türkiye ile petrol anlaşmaları yapıyorlar?
Neden bu anlaşmaların imzalanmaya başlaması , PKK sorununun çözümü için atılan adımlarla kesişiyor?
Neden dünyanın en büyük petrol arama platformları Karadeniz'e arama yapmak için girmeye başladı?
Bu alanda büyük tecrübeye sahip bu şirketler, dünyanın başka bir bölgesindeki arama için kullanabileceği platformlarını neden Türkiye karasularında atıl tutmak istesinler?
Bir kuyu maliyetinin 150-250 milyon dolar arası olduğu varsayılırken, neden bu petrol şirketleri, kendi başlarına,iki-üç yıllık bir süre zarfında yaklaşık 4-5 milyar dolarlık arama masrafı yapmayı göze alıyorlar? Bu rakamı toplam aramaya gelen şirketler için düşündüğünüzde, Türkiye sınırları içinde aramalar için harcanacak yatırımın manası ne sizce?
Ben derim ki; Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) bile, 2011 senesinde halka açılma kararının benim için bir alamı var. Ben sizin yerinizde olsam, bu şirket halka açılırken, hiç teredütsüz bu halka arzda hisse alırım. Halka arz tarihinde, parası ve küçük çocuğu olanlar, evlatlarına iyi bir servet ve yatırım bırakmak isterlerse, bunu o tarihteki alabilecekleri hisselerle gerçekleştirebililer !
Bence 2012-13 yılından itibaren birçok alanımızda petrol rezerv tespit açıklamaları ve çıkarılma faaliyetlerine şahit olacağız
Sizce tüm bu söylediklerimin en ufak bir gerçekleşme , gerçek olma ihtimali yok mu? Ben başta , tüm bu yabancı petrol şirketleri hayal peşinde miyiz?
Umarım değilidir. Çünkü Türkiye'nin her sene artan orandaki ithalat kalemlerinin başında yer alan, petrol ve doğal gaz için yılda yaklaşık 40 kusur milyar dolar döviz ödüyoruz.
Bunun tersine döndüğü bir Türkiye'yi düşünebiliyor musunuz? Ya tüm bu yapılanların sebebi, bu kadar çok rafineri başvurusunun sebebi tezlerin gerçek olması ise, Böyle bir ortamın Türkiye'sinin yatırım alanlarından olan borsa, orta ve uzun vadede riskli bir yer olur mu sizce ?
Aydın Eroğlu