FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ZOR VE KARIŞIK BİR GÜNDÜ AMA DERS ÇIKARTMAK LAZIM!

Beklentilerimizi değiştirdiğimiz,karışık ve zor bir gün yaşadık.Artı beklerken,ciddi eksilere inip seans sonunda yeniden toparlandık.

Peki,neden bu şekilde ilk seans hızlı bir eksi oluştu?
Başbakan'ın Türkiye'ye döner dönmez toplantıları,Grup toplantısının saatinin ertelenmesi,başbakanın aldığımız kararlar umarım halkımıza hayır getirir demesi,beklentilerde oldukça sert kararlar çıkacağı yönünde bir ortam oluşturdu.Bu beklenti ile de,başbakanın açıklamaları başlayıncaya kadar piyasalar ciddi bir gevşeme yaşadı.Aynı anda yurtdışında da yaşanan düşüşler,bizim iyice tedirgin olmamıza neden oldu.

Başbakanın konuşmalarında sert olması ama sertliğin yöntemini uluslar arası hukuk yollarında arayacağız demesinden sonra,piyasalar seans sonuna doğru eksiyi kapatıp artıya geçti.Bir çok hisse de,önerdiğimiz fiyatları geçip,hedef fiyatına doğru kapanışlar yaptı.

Yurt dışı borsalarda da ciddi toparlanmalar oldu.Kısacası ilginç ve çok karışık bir gün yaşadık!

Değerli arkadaşlar,
Bugün yaşanan düşüş,sanırım bir çoğunuzda panik yarattı ki,bana önerdiğim hisselerde stoploss lar oluşmadığı halde,satalım mı,çıkalım mı,zararım var ne yapayım diye sorular geldi!

Öncelikle bilmemiz gereken,önerilen hisseler için iki önemli fiyat vardır!Bunlardan biri,hedef fiyat,diğeri de stoploss fiyatıdır.Önerilen fiyattan aldıktan sonra,beklenti yönünde gelişen yükseliş halinde hedef fiyat veya hedef fiyata yakın bir seviyeden satmak esastır.Ancak bazen de işler ummadığımız şekilde gelişir ve fiyat düşüşü yaşanabilir.Böyle durumlarda,fiyatlar stoploss fiyata inmediği takdirde,teknikler bozulmaz.Hiçbirşey yapmadan,beklenmesi gerekir!
Eğer stoplosslara gelirse ve bu fiyata verilirse,grafiklerde alış önermemize sebep olan görüntü bozulur.İşte böyle olursa,düşüncelerimiz ve beklentilerimiz değişmelidir.Onun dışında beklentilerimizi değiştirmek,bugünkü gibi hata yapmamıza neden olur!
Bu nedenle,öneri fiyattan aldığınız bir hisse hakkında sorunuz olacaksa,ya hedef fiyata gelince,ya da stoploss fiyata gelince sormalısınız.Çünkü zaten bu seviyleri önceden verdiğim için,bu fiyat aralıklarında benim beklentim bellidir.

Bugün stoploss fiyatlara gelmediği halde panikleyerek düşüş yönünde korkularla sorduğunuz sorular ile yapmamam gerektiği halde,düşüncelerimi değiştirdim.Bu da benim hatam oldu.Neyse,olsun bazen de böyle hatalarımız olsun da,nazarlığımız diyelim!

**Ama asıl üzüldüğüm;doğruyu tahmin edip,hesap dışı bir gelişmenin yarattığı etki ile,pozisyonları korumanızda ısrarlı olmamam!

Kusura bakmayın.

Aydın Eroğlu
**

En Çok Aranan Haberler