Borsa İstanbul'da pay piyasaları cuma günkü kapanışına göre ortalama yüzde 0,11 değer kazanırken, bankacılık endeksi yüzde 0,25 yükseldi, holding endeksi yüzde 0,12 düşüş kaydetti. Açılışta yatırımcısına en fazla kazandıran sektör endeksi ise yüzde 0,47 ile "tekstil, deri" oldu.
Yurt içinde cuma günü beklentilerden çok iyi gelen ABD verilerinin ardından küresel piyasalarda artan dolar talebinin etkisiyle dolar/TL yükselişe geçti, BIST 100 endeksi yüzde 1,15 değer kaybetti. Bugün TÜİK tarafından açıklanacak sanayi üretim verilerinin piyasaların odak noktasında olacağını ifade eden analistler, küresel piyasalardaki dolar talebinin başta tahvil-bono olmak üzere piyasaların yönü üzerinde ana belirleyici olmaya devam edeceğini kaydediyor.
AA Finans'ın gerçekleştirdiği beklenti anketine göre, ekonomistlerin ekim ayı arındırılmamış sanayi üretim endeksi beklentilerinin ortalaması yüzde 5 oldu. Ekonomistlerin ekim ayı için sanayi üretimi endeksi beklentileri en düşük yüzde 2,1 ile en yüksek yüzde 7 aralığında yer aldı.
Ekonomistlerin takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi beklentisinin ortalaması yüzde 3,1 artış, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi beklentisinin ortalaması ise yüzde 1,2 düşüş yönünde hesaplandı.
Eylül ayında arındırılmamış sanayi üretim endeksinde, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,11 artış görülmüştü. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,2, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya kıyasla yüzde 1,7 artış göstermişti.
Teknik analiz
Analistlere göre, teknik olarak endeksin 85.000 desteğinde tutunamaması durumunda 84.000-83.000 seviyelerine kadar geri çekilme olabilir. Endeks 85.000 desteğinin üzerinde tutunabilir ise hedef tekrar 86.500 seviyeleri olacak.
Moody's açıklama yapmadı
Cuma günü piyasalar kapandıktan sonra beklenen Moody’s’in Türkiye kredi notu açıklamasının daha sonra yapılacağı belirtildi.