FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Borsaya bir darbe daha geldi

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'sına (İMKB) bir darbe de Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'den geldi.

Borsaya bir darbe daha geldi

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), haftanın ilk gününde gelen satışlarla tepetaklak oldu.

Günün ilk yarısında 84905 puana kadar yükselen Bileşik Endeks, kar satışlarıyla 83400 seviyesine geriledi.

İkinci yarıda 83000 üzerinde yatay seyir izleyen Ulusal 100 Endeksi, yoğun satışlarla karşılaşarak 81000 seviyesinin altına gevşedi ve en düşük 80702 puanı gördü.

Bileşik Endeks, günü (yüzde 4.23) 3.589 puan düşüşle 81165 puandan tamamladı.

İşlem hacmi birinci seansta 1.342.042.362 TL, ikinci seansta 2.763.169.673 TL olurken, toplam işlem hacmi 4.105.212.035 TL olarak gerçekleşti.

İMKB'de Cuma günü bankacılık sektörü öncülüğünde başlayan satış dalgası bugün de İş Bankası Vakfı'nın hisse satış haberi ve Moody's'ten gelen açıklamaların ardından artarak devam etti.

Geçen hafta Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın hızlı kredi büyümesine ilişkin yaptığı uyarılar bankacılık hisselerinde satış baskısı yaratmıştı.

Moody's sonrası piyasalarda satışlar arttı

Moody's beklendiği gibi Türkiye'nin kredi notunu Ba1 seviyesinde sabit tuttu. Görünüm pozitifte kaldı.

Bugünkü Türkiye telekonferansı öncesi Moody's Türkiye'nin kredi notunu beklendiği gibi Ba1 seviyesinde sabit bıraktı, kredi görünümü de beklendiği gibi pozitif kaldı.

Moody's'in kararı ile ilgili açıklamalarda bulunan İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Egemen Candır, şunları söyledi;

"Moody’s’in bugün Türkiye’nin ekonomisi ve geleceği hakkında yaptığı açıklamalarda Türkiye’nin ekonomisinin dinamikliği ve artan dış ticaretinde Euro Bölgesi’ndeki ekonomik kriz sırasında gidilen alternatif kanallar hareketinin başarısına değinildiğini görmekteyiz.

Türkiye’nin dış ticaretinin Avrupa’nın da ötesine doğru çeşitlendiğini belirten Moody’s, ülkenin borç dinamiklerinin olumluluğuna değindiğini ve İran ile olan altın-doğal gaz ticaretinin dış ticaretine destekte bulunduğunu söyledi. Türkiye’nin kredi notunun artırılması konusunda ülkenin cari açık seviyelerinin daha da iyileştirilmesi gerektiğini belirten kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin devam eden dış kırılganlıklardan olumsuz etkilenebileceğini belirtti. 2013 yılı büyümesini yüzde 3,8 olarak belirleyen Moody’s, enflasyonun da yüzde 7 civarında olabileceğini belirtti.

Moody’s’in açıklamaları sonrası İMKB hisse piyasalarında son 2 gündür görülen satış baskısının, kredi derecelendirme kuruluşunun daha önce bir kısım fiyatlanan not artırımı beklentisinin karşılanmaması ile devam ettiğini görmekteyiz. Moody’s’in açıklamaları sonrası, TL tarafında cari açığın olumlu etkilenmesi için bir kısım gevşemelere veya alternatif olarak munzam karşılık oranlarında oynamalara gidilmesi gerektiğini düşündüğümüz bu durumda, önümüzdeki haftalar içerisinde TL’nin değer kaybında sınırlı artışlar görülebileceğini düşünmekteyiz. TC Merkez Bankası Başkanı Başçı’nın geçtiğimiz günlerde artık biraz frene basılabileceği yönündeki açıklamaları sonrası Merkez Bankası’nın not artırımı hedefine ne kadar ağırlık vereceği incelenecek iken, iç piyasalardaki gevşemelerin kademeli olarak devam edebileceğini ve 82 bin seviyesinin altına sarkılması durumunda, İMKB 100 Endeksi’nde hareketlerin 80.000 – 81.700 bandına indirgenebileceğini düşünmekteyiz."

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler