Yunanistan'ın özel sektörün borç takasına katılım merak edilirken dün ABD'nin önemli gazetelerinden biri olan Wall Street Journal'de çıkan bir haber yeniden endeksleri ipten aldı. FED'in iyi gelen veriler ile yeni bir parasal genişlemeyi şimdilik rafa kaldırmış görünmesi beklenti içinde olan piyasaları olumsuz etkilemiş buna Yunanistan belirsizlikleri ve büyüme endişeleri eklenince olumsuz etki iyice kendisini göstermişti.
FED'in yeniden şapkadan tavşan çıkarma sürecine girdiği haberde belirtildi. FED'in bilançoyu etkilmeyecek sterilize edilmiş yeni bir parasal genişleme üzerinde çalıştığı bazı noktalar ile 'operation twist' benzeyen tees repo işlemi ile parayı toplayabileceği bir operasyon üzerine çalıştığı bilgisi geldi. Haberler Avrupa'dan Yunanistan'ın takasa katılım oranının yüzde 60 olduğu yönünde haberlerin etklenmesi ile son üç günlük düşüş trendi yerini yukarı yönlü hareketlere bıraktı. ABD özel sektör istihdam verisi yarın açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi öncesinde verdiği moral ile endeksler artıda kapattı. Dow Jones % 0.61 yükselerek 12837 seviyesinde, S&P 500 % 0.69 yükselerek 1352 seviyesinde ve Nasdaq endeksi % 0.87 yükselerek 2935 seviyesinde günü tamamladı. Banka sektörü hisseleri, yükselişlerde öne çıktı. Yeni iPad serisini tanıtan Apple ise yatay kapandı.
Yeni günde Asya'da Japonya'dan gelen olumlu büyüme rakamları ve bir gün önceden devralınan olumlu hava ile gün içinde yüzde 2 üzerinde primler gözlendi. Japonya'da Tokyo Borsası'nda Nikkei 225 Endeksi yüzde 2,01 (192,90 puan) artarak 9.768,96 puana yükseldi. Asya'da ayrıca Hong Kong Borsasında Hang Seng Endeksi yüzde 0,91, Şanghay Borsasında SE Composite Endeksi yüzde 0,90, Tayvan Borsası yüzde 1,03, Avustralya Borsası yüzde 0,66, Singapur Borsası yüzde 1,27, Güney Kore Borsası yüzde 0,94, Endonezya Borsası yüzde 0,39, Tayland Borsası yüzde 0,87 oranında değer kazandı.
Avrupa'da Merkez Bankası'nın faiz kararı ve Draghi'nin açıklamarı yakından takip edilecek. Yunanistan tahvil takası günün en önemli beklentisi. Yunanistan'ın borç takasına katılımın yüzde 60'a ulaştığı, gün sonunda yüzde 75 ve üzerine çıkılacağı yönünde iyimserliğin olduğu ortamda Avrupa borsalarının güne yükselişle başlamaları bekleniyor. IG Markets, FTSE 100'ün 15, Dax'ın 38 ve Cac-40'ın 15 puan artıda açılacağını tahmin ediyor.
Euro-dolar sabah saatlerinde 1.3175 olurken dolar TL 1.7775seviyesinde euro TL ise 2.3421 sepet kur 2.0599. Altın ve bakır hafif yükseldi. Altın 1688 dolar Brent petrol, yeniden 124 dolara çıktıktan sonra yatay.
ABD veri gündeminde bugün haftalık işsizlik maaşı başvuruları açıklanacak.
Avrupa tarafında bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı ve faiz kararı ile İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararı, Almanya Ocak ayı sanayi üretimi verileri açıklanacak. ECB ve BoE´nin faizde değişime gitmeleri ve mevcut programlarında değişim yapmaları beklenmiyor.
İçeride bugün Ocak ayı sanayi üretimi rakamları açıklanacak. İMKB 100 endeksi, dün % 0.57 artışla 59480 puan seviyesinden kapanmıştı.