FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar güne rekorla başladı

Dolar rekorlar kırmaya devam ediyor.

Dolar güne rekorla başladı

ABD'deki ekonomik toparlanmanın güçlü bir şekilde devam etmesi halinde ABD Merkez Bankası'nın da aynı hızda tahvil alımlarını azaltacağı öngörüsüyle dolar küresel bazda değer kazanırken; içeride siyasi endişelerin devam eden baskısının da etkisiyle dolar/TL bu sabah güne yeni tarihi zirvesinde başladı.

Global risk iştahındaki azalma ve siyasi edişelerle dolar yükselişini sürdürdü. Bankalararası piyasada güne 2,1947 liradan başlayan dolar hızla tırmanışa geçerek 2,21 seviyesini aştı. Öncelikle 2,2080 lirayı gören dolar buradan yükselişle 2,2118 liraya çıkarak tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. TL bazında sepet ise (yüzde 50 dolar, yüzde 50 Euro) 2,6110 ile rekor düzeyde. Euro da 3 liranın üzerinde işlem görüyor

'TL NEGATİF AYRIŞIYOR'

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Dolardaki geniş bantta değer kazancı gelişmekte olan ülke para birimlerini baskı altında bırakıyor. Bu sabah tüm gelişmekte olan para birimleri güne değer kaybı ile başladı. Bunun dışında siyasi gelişmeler TL'nin son dönemde negatif ayrışmasının ana nedeni olmaya devam ediyor" dedi.

MERKEZ BANKASI'NIN KARARI KRİTİK

Dolarda art arda gelen rekorlar gözleri 21 Ocak'taki Merkez Bankası Para Politikası Kururu kararlarına çeviriyor. Yayımlanan anketlerde çoğu kurum Merkez Bankası'ndan faiz artışı beklemiyor.

"ENFLASYON BEKLENTİLERİ İÇİN BU SEVİYE BÜYÜK RİSK"

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi Merkez Bankası'nın mevcut faiz pozisyonunu koruyacağı beklentisinin dolarda yükselişi tetiklediği görüşünde. Yüzde 7.75 olan faiz üst koridorunda 75 baz puan faiz artışı beklediğini belirten Bürümcekçi "Enflasyon beklentileri açısından mevcut kur seviyesi büyük risk. Merkez Bankası'nın hamle yapmayacağı beklentisi oluştuğu için bu beklenti de fiyatlanıyor. Merkez Bankası faizle ilgili duruşunu değiştirmez ise, bu kapıyı açmazsa bu rekor trendi devam eder." diye konuştu.

"2.20 TL DİRENÇTİ ŞİMDİ DESTEK SEVİYESİ OLARAK İZLENECEK"

Acar Yatırım Araştırmalar Müdürü Zeynel Balcı dolardaki yükselişin temel nedenleri arasında,dışarıda Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) varlık alımarını azaltma kararı, gelişen piyasalardan sıcak para çıkışı, içeride ise artan siyasi tansiyonu gösterdi. Zeynel Balcı "Daha alt başlıklarda ise cari açık sorunun tekrar öne çıkması, şirketlerin döviz açık pozisyonlarını kapatma isteği ve spekülattif amaçlı alımlar olabilir. Teknik tarafına bakıldığında 2.20 TL seviyesi önemli. Bu seviye şimdiye kadar direnç olarak işlev gördü, şimdi ise destek olarak izlenecek gibi. 2.20 seviyesinin üzerinde kalınırsa, 2.22-2.23 TL kısa dönem ilk direnç seviyesi olarak görülürken, orta dönem için ise 2.30-2.35 TL teknik direnç noktaları olarak izlenebilir. 2.20 seviyesinin üzerinde tutunamaz ise de destek noktaları 2.18 ve 2.16 TL seviyelerinde" diye konuştu.

DÖVİZ KURUNU 24 SAAT CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
Serbest piyasa

Döviz çevir

Döviz çevirici


Express


En Çok Aranan Haberler