FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bağımsızlık ihtimali piyasaları karıştırdı!

Ve o gün geldi çattı. 18 Eylül'de yapılması beklenen İskoçya'nın bağımsızlık referandumu şimdiden Birleşik Krallık piyasalarında etkisini gösterdi.

Bağımsızlık ihtimali piyasaları karıştırdı!

Uzun bir süredir İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan ayrılacağı söylentileri ağızdan ağıza dolaşıyor. Bağımsızlık isteyen İskoçların sayısının ise bu süre boyunca artış göstermesi bağımsızlık kararının referandum ile verilmesi gerekliliğini doğurmuştu. Nitekim o tarih geldi çattı. İskoçya'nın bağımsızlık referandumu 18 Eylül tarihinde yapılacak. Referandum sonuçlarına göre bağımsız bir devlet olup olmayacağı belli olacak. Bağımsızlık söylentileri Birleşik Krallık piyasalarında uzun bir süredir etkisini sürdürürken, pounddaki dalgalanma hala devam ediyor. Wall Street Journal'dan Rebecca Howard'ın konuyla ilgili özel haberi şöyle:

Hafta sonu gerçekleştirilen bir anketin İskoçya'da şaşırtıcı bir şekilde bağımsızlık taraftarlarının sayısının arttığını göstermesi üzerine pound Yeni Zelanda işlemlerinde ABD doları karşısında sert bir düşüşle haftaya başlarken, işlemciler bu baskının kolay kolay gevşemeyeceğini de belirtiyor.

Cumartesi günü açıklanan bir anket sonucuna göre İskoçya'da bağımsızlık kampanyasının başlamasından bu yana ilk kez bağımsız yanlıları çoğunluğu oluşturdu. 18 Eylül'de gerçekleştirilecek referandum öncesi ortaya çıkan bu durum henüz birkaç hafta önce pek muhtemel görülmeyen bir ayrılığın gerçekleşmesi durumunda para birimine ne olacağı, bankacılık düzenlemeleri ve potansiyel siyasi sonuçlar gibi bazı sorunları da gün ışığına çıkardı.

Wellington merkezli BNZ FX Stratejisti Raiko Shareef, "Yatırımcıların duyduğu tereddütteki hızlı yükseliş bize siyasi riskin oldukça canlı olduğunu ve döviz piyasalarında da bunun görülebileceğini anlatıyor" ifadelerini kullandı.

Piyasaların açılışının ardından Yeni Zelanda'da Kasım ayından bu yana en düşük seviye olan 1.6166'ya kadar gerileyen pound şu sıralar 1.6212'den işlem görüyor.

ANZ Bank üst düzey döviz stratejisti Sam Tuck, "Pound bu sabah büyük bir baskı altına girdi ve önümüzdeki 2 hafta boyunca bunun gevşemesi çok muhtemel görünmüyor" dedi.

Tuck, "Şu ana kadar pek muhtemel görünmeyen bir ayrılığın artık teknik detayları konuşulmak durumunda. Bu referandum başarısız olsa bile bu konunun yakın zamanda ortadan kalkmayacağı görülüyor" diyerek, bugün yaşanan hareketlenmenin çok sert olabileceğini ve poundda bir miktar geri dönüşün de yaşanabileceğini söyledi.

İskoçya'da "Yes Scotland" kampanyası bağımsızlık için çalışırken, "Better Together" kampı hem Londra'daki 3 parti tarafından destekleniyor hem de birliğin korunması için kampanya yapıyor. Ulusalcıların 18 Eylül'de İngiltere ve Galler ile 300 yıldır devam eden beraberliklerini sonlandırmak için yüzde 50'nin üzerinde oya ihtiyacı var.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler