FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bağımsızlık İspanya'yı bitirir

18 Eylül'de gerçekleşecek referandum ile İskoçya'nın bağımsız bir devlet olup olamayacağı belirlenecek.

Bağımsızlık İspanya'yı bitirir

18 Eylül'de gerçekleşecek referandum ile İskoçya'nın bağımsız bir devlet olup olamayacağı belirlenecek. Referandumdan çoğunluk 'evet' oyu çıkarsa yaklaşık 300 yıllık bir gelenek bozulacak ve bağımsız bir İskoçya ortaya çıkacak. Şimdiye kadar yapılan anket sonuçlarına göre çoğunluk 'evet' diyecek gibi. Bağımsızlığa karşı çıkanlar 5.3 milyon nüfuslu bölgede sadece yüzde 4'lük bir kesimi oluşturuyor.

Financial Times'ın kıdemli ekonomi uzmanlarından Martin Wolf'a göre, İskoçya'nın bağımsızlığı İngiltere, Euro Bölgesi hatta bağımsız bir 'İskoçya' için bile tehlike arz ediyor. Wolf'a göre olası bağımsız bir İskoçya'nın bölge ekonomilerine etkileri şöyle:

İskoçya

Kısa ve orta vadede zayıf bir ekonomiye sahip olacak olan bağımsız İskoçya, uzun bir süre ekonomik belirsizliğin içinden çıkamayacak. İskoçya Ulusal Partisi, pound kullanmaya devam edileceğini açıklamasına rağmen, Birleşik Krallık Başbakanı David Cameron, İskoçya'nın bağımsız bir devlet olduğu zaman sterlin kullanması halinde uygulanması muhtemel yaptırımlardan bahsediyor. Diğer bir yandan İskoçya'nın euro kullanmaya başlaması ise en az 18 ay alabilir. Bunun için 28 Avrupa Birliği ülkesinin onayı gerekiyor.

Birleşik Krallık

Wolf'a göre Birleşik Krallık ekonomisi de en az İskoçya kadar darbe yiyecek ve içe dönük bir ekonomi politikası izlemeye başlayacak. Bu durum da orta vadede izole olmuş ve uluslararası arenada etkinliğini yitirmiş bir ekonomi yaratacak. İskoçya'nın 'Krallık'tan ayrılması aynı zamanda Birleşik Krallık'ın topraklarının 3'te birini ve bu topraklardaki tüm doğal kaynakları kaybetmesi anlamına geliyor. Bu durum David Cameron'u koltuğundan edebilir.

Euro Bölgesi

Ünlü ekonomist, İskoçya'nın bağımsızlığının euro bölgesinde ise en çok İspanya'yı etkileyeceğini tahmin ediyor. İspanya Krallığı'nın uzun yıllardır bağımsızlık mücadelesi veren Katalunya ile yaşadığı gerginliklerin artacağı yönünde tahminleri bulunan Wolf, eğer İskoçya, Katalunya için emsal teşkil ederse, Katalunya populasyonunun yüzde 55'inin bağımsızlığa 'evet' diyeceğini ve İspanya ekonomisinin bu durumda tabiri caizse 'alaşağı' olacağını öngörüyor. Katalunya, şuanki İspanya ekonomisinin yüzde 20'sini oluşturuyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler