FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bernanke gider ayak tahvil alımını düşürdü

Fed Açık Piyasa Komitesi, merakla beklenen faiz ve tahvil alımı kararını verdi

Bernanke gider ayak tahvil alımını düşürdü

ABD'de Federal Açık Piyasa Komitesi'nin bugün sona eren 2 günlük toplantısından tahvil alım miktarının azaltılması kararı çıktı.

Fed, aylık tahvil alım miktarını 10 milyar dolar azaltarak 75 milyar dolara indirirken, ekonomiye ilişkin verilerin iyileşmeye devam etmesi halinde tahvil alımlarının ölçülü şekilde indirilmeye devam edileceğini de vurguladı.

Fed, Ocak ayından geçerli olmak üzere aylık 45 milyar dolar olan Hazine kağıdı alım miktarını 40 milyar dolara, aylık 40 milyar dolar olan mortgage destekli kağıt miktarını da 35 milyar dolar seviyesine indirdi.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından yapılan açıklamada ayrıca, federal fon faiz oranlarının işsizlik oranı yüzde 6,5 eşiğinin altına düştükten sonra da, özellikle enflasyon yüzde 2 olan uzun vadeli hedefin altında kaldığı takdirde uzun süre yüzde 0-0,25 seviyesinin altında tutulmaya devam edileceği vurgulandı.

Enflasyonun yüzde 2 hedefinin altında kalmasının yarattığı endişelerin farkında olunduğunu belirten FOMC, enflasyonun orta vadede herefe doğru hareket edeceği konusunda kanıt için enflasyon gelişmelerinin dikkatle izlenmekte olduğunu da ifade etti.

FOMC açıklamasına göre tahvil alımlarının azaltılması kararına FOMC üyelerinden sadece Boston Fed Başkanı Eric Rosengren muhalefet etti.

9 FOMC üyesi ile karar destek verdi. Rosengren yaptığıdeğerlendirmede işsizlik oranın hale yüksek olduğuna ve enflasyonun yüzde 2 hedefinin altında seyretmeye devam ettiğine işaret ederek, tahvil alım programında değişiklik yapılması için erken olduğunu,ekonomik büyümenin potansiyel oranının üzerinde sürdürülebilir olduğu görülene kadar tahvil alım miktarının korunması gerektiğini savundu.

Express


En Çok Aranan Haberler