FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çin, yuanı dalgalanmaya bıraktı

Çin, döviz alanında izlediği reform politikası kapsamında, para birimi yuanı serbest dalgalanmaya bırakacağını açıkladı.

Çin, döviz alanında izlediği reform politikası kapsamında, para birimi yuanı serbest dalgalanmaya bırakacağını açıkladı.

Çin yuanın değerlenmesine izin verilmesi konusunda bir süredir ticari ortaklarının baskısı altındaydı. Pekin yönetimi, ihracatçılarına destek olmak amacıyla yuanın değerini suni olarak düşük tutmakla suçlanıyordu.

Çin Başbakanı Wen Jiabao, reformların sürdürüleceğini belirtmekle birlikte, yuanın değerinin en uygun düzeye ulaşmış olduğunu kaydetti.

Çin Başbakanı, Ulusal Halk Kongresi'nin son gününde yaptığı konuşmada, "Döviz değerlerine ilişkin reformlarımızı sürdüreceğiz ve özellikle de, iki yönlü dalgalanmalara hız vereceğiz. Hong Kong borsasında NDF işlemlerinde iki yönlü dalgalanma başladı. Bu da yuan kurunun büyük olasılıkla dengeli bir seviyeye ulaştığını gösteriyor." dedi.

Uzun yıllar boyunca para birimini Amerikan doları karşısında sabitleyen Çin, 2005'den itibaren gayet ölçülü bir şekilde yuanın değerlenmesine izin vermeye başlamıştı.

Yuan, son 24 ay içinde Amerikan dolarına karşı yüzde 8'e yakın bir değer kazandı.

Ancak Çin'in ticaret yaptığı ülkeler ve döviz piyasası yorumcuları, bu artışa rağmen, yuanın değerinin hala düşük olduğunu ve bu durumun, uluslararası ticarette, ülkeye haksız avantaj sağladığını düşünüyorlar.

Çin, yuanın değerlenmesine izin verme niyetini açıklamasına rağmen, yuanın hızla değer kazanmasının, ihracatta olumsuz etkiler yaratmasından kaygı duyuyor. Çin'in ihracatı, ABD ve Euro Bölgesi'ndeki çok yavaş seyreden büyüme yüzünden, zaten zorlu bir dönem geçiriyor.

Çin yönetimi güçlü bir yuanın Çin mallarını yabancılar için çok daha pahalılaştırmasından kaygılı. Mali yorumcular, Pekin yönetimi, daha güçlü bir yuanın ihracat ve imalat sektörlerinde yaratacağı etkiler konusunda, kendisini tamamen güven içinde hissetmedikçe, yuanın değeri üzerindeki kontrolünü sürdüreceği kanısında.

Çin, yuanın, uluslararası döviz rezervlerinde Amerikan dolarının yanı sıra bir seçenek olmasını hedefliyor. Uzmanlar ise, bunun ancak yuanın gerçek anlamda değiştirilebilir bir para birimi haline gelmesiyle mümkün olabileceğini belirtiyorlar.

2011 sonunda Çin, en büyük ticaret ortağı olan Japonya ile, ikili ticarette para birimlerini Amerikan dolarına çevirme gerekliliğini ortadan kaldıracak bir anlaşmaya varmışlardı.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler