FİNANS

İngiltere'de şirketlere 'yabancı işçi' suçlaması

Muhalefet İşçi Partisi'nin sözcüsü Tesco, Next gibi büyük perakende mağazalarını Doğu Avrupalı işçileri Britanyalılara tercih etmekle suçladı. Şirketler iddiaları yalanlarken, partiye aşırı milliyetçi bir söylem kullandığı eleştirileri geliyor.

İngiltere'de muhalefetteki İşçi Partisi, ülkenin en büyük perakende mağazalarından Tesco ve Next'i Doğu Avrupalı işçileri Britanyalılara tercih etmekle suçladı.

Ülkenin en yaygın gıda süpermarketlerinden Tesco ile giyim mağazaları zinciri Next ise bu iddianın doğru olmadığını söylüyorlar.

Tartışma, İşçi Partisi'nin Göçmenlerden sorumlu İçişleri sözcüsü Chris Bryant'in bu konuda yapmaya hazırlandığı açıklamanın basına sızması ile başladı.

Bryant, bu sözlerle kasdının, ekonominin önceliklerinin düzeltilmesi dolayısıyla şirketlerin yabancı işçi istihdam etme ihtiyacı duymaması olduğunu söyledi.

Bryant sızan konuşmasında, İçişleri Bakanlığını yabancıların ülkeye gelişini meşrulaştırmak için yapıldığını öne sürdüğü sahte evliliklere karşı da adım atmaya çağırıyor.

Basına sızan açıklamalar ardından İşçi Partisi'ne aşırı milliyetçilik ve şovenlik suçlamaları gelmeye başladı.

Tesco ve Next'den cevap

Konuşmadan sızan alıntılara bakılırsa Chris Bryant, Tesco'nun Kent'e taşıdığı yeni dağıtım merkezinde büyük oranda Doğu Avrupa ülkelerinden gelen işçileri çalıştırdığını, taşınma sırasında eski Britanyalı işçilerine ücret kesintisine razı olurlarsa işe devam edebileceklerini bildirdiğini öne sürüyor.

Tesco tarafından yapılan açıklamada şirketin Kent'te bir dağıtım merkezi olmadığı ve genel olarak mağazalarda çalıştırılan Polonyalı göçmen işçiler ile yerli işçilere yapılan ödemelerin tamamen aynı olduğu kaydedildi.

Bryant, sızan haberlere göre Next hakkında ise "Geçen yıl Soutth Elmsall'daki depolarında yapılacak yaz satışlarında çalışmak üzere Polonya'dan 500 işçi getirdiler, bu yaz da aynı şekilde 300 işçi getirildi" diye konuşuyor.

Bryant bu yolla şirketin 12 haftadan uzun işe alınan geçici işçilerin kazandığı hakları tanımaktan kurtularak yabancı işçileri ucuza getirmiş olduğunu öne sürüyor.

Fakat Next şirketinin sözcüsü kurallardan kaçınmaya çalışmadıklarını İşçi Partili politikacının konuşmasını hazırlamadan önce elindeki bilgilerin doğruluğunu kontrol etmemesinin üzücü olduğunu söyledi.

Şirket sözcüsü dışardan getirilen işçilerin maliyetinin ülke içinden istihdam edilenlerle tamamen aynı olduğunu, söz konusu bölgelerde yeterli yerli iş gücü bulamadıkları için dışardan işçi getirdiklerini kaydetti.

İstihdam alanında hukuk danışmanlığı yürüten bir şirketin başkanı Peter Mooney, işçi partisini aşırı milliyetçi bir söylem kullanmakla suçladı.

Mooney, şirketlerin mevsimlik ihtiyaçları için yasalar çerçevesinde istedikleri yerden işçi alabileceklerini kaydederek, asgari ücret ve mevsimlik işçilerle ilgili kuralların Britanya'da çalışan tüm Avrupa Birliği vatandaşlarına eşit şekilde uygulandığını söyledi.

Hükümetin "Evine dön" kampanyası

Geçen hafta da İngiltere'de hükümetin yürüttüğü deneme niteliğindeki yasadışı göçmenlikle mücadele kampanyası, şikayetlere yol açmıştı.

Londra'nın altı bölgesinde yasa dışı göçmenleri evlerine dönmeye ya da teslim olmaya çağıran ilanların araçlarla dolaştırıldığı kampanya hakkında, çok sayıda şikayet başvurusu ardından, İlan Standartları Dairesi'nce soruşturma açıldığı bildirildi.

Kampanyayı başlatan İçişleri Bakanlığı, soruşturmanın sonucuna göre gereken adımları atacağını bildirdi.

Hükümet 2010'da yapılan son genel seçimden bu yana, net göç rakamlarının dörtte bir oranında gerilediğini söylüyor.

İngiltere'de 2015'te yapılacak genel seçimler öncesinde hükümet ve muhalefet partilerinin söylemlerinde göçmenlik konusunun ağırlığının giderek artması bekleniyor.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler