Amerikan bankacılık devi JP Morgan çalışanlarının farklı bankalardan insanların da katıldığı mesajlaşma gruplarına katılmasını yasakladı.
Yasak, rakipler ya da piyasanın önde gelenleriyle yapılan ticari mesajları da kapıyor.
Anında mesajlaşmaya izin veren yazılımlar, kullanıcıların gruplar oluşturmalarına ve grubun tüm üyelerine aynı anda mesaj gönderilmesine de imkan tanıyor.
Bankacılık sektörü düzenleyicilerinin, bankaların döviz piyasalarını etkilemek için birlikte çalışıp çalışmadığını anlamak üzere inceledikleri iletişim kaynakları arasında bu tür mesajlaşma grupları da yer alıyor.
Bankanın tüm personeline gönderilen mesajda, "JP Morgan Chase bankasının iç ve dış sistemlerini kullanarak yapılan tüm sosyal mesajlaşmalar yasaklanmıştır" dendi.
Financial Times, Barclays, Citigroup ve Royal Bank of Scotland'ın da grup mesajlaşmaları yasakladığını duyurmuştu.
Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Hong Kong'daki yetkililer, dünyanın en büyük bankalarının döviz kurlarını etkilemeye yönelik bir çalışma içinde olup olmadıklarını anlamak üzere inceleme başlatmıştı.
Döviz kurları üzerinde oynandığına dair kuşkular, günlük kurların belirlendiği bir dakikalık ticaret aralığı üzerinde odaklanıyor.
Bankacıların, bir dakikalık ticaret aralık öncesinde ve aralık süresince ortak bir şekilde yüklü miktarda ticaret yaparak kurları belirlemeye çalıştıkları belirtiliyor.
Basında yer alan haberlerde, bankacıların, ortak mesajlaşma yazılımlarını kullanıp ortak hareket ederek döviz kurlarını belirledikleri belirtiliyor.
Royal Bank of Scotland, JP Morgan Chase, Citigroup ve Barclays gibi birçok banka, soruşturma ile işbirliği yaptıklarını açıkladı.