FİNANS

Moody's'ten şirketlere not uyarısı

Moody's, Türk şirketleri için 2011 değerlendirmesi ve 2012 görünüm raporunu açıkladı.

Moody's'ten şirketlere not uyarısı

Moody's tarafından yayınlanan bir özel raporda Türk şirketlerinin durağan ancak ihtiyatlı görünümünün şirketlerin kredi kalitelerini 12 ila 18 aylık dönem itibarıyla etkileme potansiyeli taşıyan riskleri yansıttığı ifade edildi.

Moody's'in şirket finansmanı grubu üst düzey analisti ve başkan yardımcısı Martin Kohlase "Bizim Türkiye'deki finans dışı sektör şirketleri için durapan olarak belirlediğimiz görübün şirketlerin

2012 yılında ülke ekonomisinden yüzde 2.5 ila 3.5 aralığında beklenen büyümesinden iç piyasaya yönelik güçlü duruşlarından fayda sağlayacağı temeline dayanıyor. Bununla birlikte Türki şirketleri için görünüm ihtiyatlı çünkü ilerleyen dönemlerde kredi kalitesini etkileyebilecek piyasalardaki yüksek volatilite, ve refinansman riski gibi riskler var" dedi.

Moody's'in raporu şöyle devam etti:

"Moody's daha önce yaptığı açıklamada G-20 ekonomilerinin çoğu için büyüme beklentisini aşağı çekmişti. Bu karar gelişmiş ekonomilerde gözlenen ve finans piyasalarındaki volatilite, kamu kesiminde ve bankalarda devam eden kaldıraçtan arındırma sürecinden ve ısrarcı yüksek işsizlikten kaynakalanan büyüme kayıplarından esinlenmişti.

Türkiye ise açık bir ekonomi olarak dünya ticaretindeki gerileme ve yabancı doğrudan yatırımlardaki azalmadan etkilenme potansiyeli taşıyor.

Riskli olaylardaki artış Türk ekonomisinin performansını etkileyebilir Moody's Türkiye'nin dış ticaret ve cari işlemler açığının yüksek yerel tüketim, yüksek enerji fiyatları nedeniyle bozulmaya başladığına dikkat çekmişti. Bu açıklar krediler ve yabancı para mevduatları gibi volatilitenin yüksek olduğu araçlar tarafından finanse edildiği için Türkiye yatırımcı eğilimlerindeki değişimlere karşı daha savunmasız kalıyor.

Moody's ayrıca Türk lirasındaki değer kaybı sürecek olursa bunun borçların refinansmanı açısından zorluk yaratacağından endişeli. Türk Lirası 2011 yılında dolar ve euro karşısında yüzde 20'nin üzerinde bir değer kaybı yaşadı. Bununla birlikte bu kayıp ihracatçılar açısından olumlu bir gelişme

oldu. Ancak yüksek düzeyde dolar borcu olan şirketler açısından bu durum yüksek refinansman maliyetleri getirerek sıkıntılara neden oldu.

Türk şirketleri yerel bankalardan kısa vadeli borçlarının yüksek olması nedeniyle de refinansman risklerine karşı kırılganlar. Bu durum kısmen Türkiye'deki vergi politikaları ile de açıklanabilir. Ülkede döviz cinsinden, borçlanmak ek yükümlülükler getiriyor. Bu açıdan bir risk de Avrupa'da yaşanan borç krizinin halen bazı gelişmekte olan piyasalardan çekilmiş olan avrupa bankalarının Türkiye piyasasından da çıkmaları ve bu nedenle fonlama kanallarının sınırlanması riski olarak görülüyor.

Şirketlerin genişlemesi ve yayılması ilse uzun vadede kredi açısından pozitif bir gelişme olmakla birlikte bazı riskleri de içinde taşıyor.

Türk şirketleri coğrafi olarak genişleterek operasyonlarını çeşitlendirmeye devam ediyor. Her ne kadar orta doğu'nun bazı bölgelerinde devam eden huzursuzluklar bu genişleme çabalarını kısmen engelliyor olsa da bu durum sürüyor. Türkiye'de yollar ve enerji alanındaki büyük yatırımlar da büyüme fırsatları sunuyor. Moody's şirketlerin genişleme çabalarını yerel piyasaya olan bağımlılığın azalması açısından olumlu bir gelişme olarak görüyor. Bununla birlikte genişleme aynı zamanda şirketlerin bilindik bölgelerin dışına çıkmaları yeni piyasalara girmeleri nedeniyle daha fazla karmaşa anlamına da gelebilir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler