Silikon Vadisi devleri olan bu şirketler, personellerinin evden çalışması yerine, mesai saatleri içinde ofiste bulunmalarını önceden hiç olmadığı kadar çok istiyor. Şirketler bunu sağlayabilmek için çalışma ortamlarını daha çekici hale getirebilmek için denenmedik yöntem bırakmıyor.
APPLE DEV BAHÇE KURDU
Örneğin Apple, uzay gemisi şeklindeki ana merkez binasını çalışanları için daha cazip hale getirmek adına dev alan üzerine kurulu kampüsüne birinci sınıf bir konferans salonu kurmayı planlıyor. Şirket, mühendislerin rahatça gezip dolaşabileceği birçok bitkinin yetiştiği çok büyük bir bahçe de ekliyor.
ATARİ SALONU BİLE VAR
Apple, 710 dönümlük alan üzerine kurulu kampüsüyle dünyadaki en büyük çalışma alanına da sahip. Kampüs, resim çizme duvarlarından ücretsiz kuaför hizmetine, lego istasyonundan atari salonuna kadar farklı imkanlar sunuyor.
FACEBOOK DURMUYOR
Sosyal medyada en çok kullanıcısı olan Facebook ise Disney’den esinlenerek inşa ettiği içinde ana cadde dahi bulunan kampüsünü hazır hale getirmek için son dokunuşları yaparken, daha büyük ve ilgi çekici bir çalışma alanı yapma planlarına şimdiden başladı.
YAHOO’DAN MASAJLI FORMÜL
Bir diğer büyük teknoloji firması Yahoo ise bu adımları diğer rakiplerinden daha önce atmaya başladı. Geçen yıl CEO’luk görevine getirilen Marissa Mayer, diğer şirketlerin bir adım ötesine geçerek evden çalışma sistemini tamamen yasakladı. Mayer, buna karşılık da masaj, ücretsiz yeme içme ve spor salonu gibi yan haklar sağlayarak çalışanlarını teşvik edici imkanlar sunmuştu.
YARIŞ KIZIŞIYOR
Bu gelişmeleri değerlendiren ABD merkezli mimarlık ve tasarım şirketinin yetkilisi Kevin Schaffer, Teknolojinin önde gelen şirketlerinin en yetenekli çalışanları bünyelerine katabilmek için çalışma ortamlarını canlandıracak imkanlar sağlama yarışına girdiklerine dikkat çekti.
İŞLERİNİ UNUTTULAR
Uzmanlar sunulan imkanların iyi olduğunu ancak milyarlarca dolarlık şirketlerin yaptıkları bu gereksiz harcamaların, öncülük ettikleri teknolojik devrimleri gölgede bıraktığı görüşünü savunuyor.
Geleceğin Yetenekleri adlı derneğinin araştırmacısı olan ve aynı zamanda pek çok Silikon Vadisi firmasına da insan kaynakları danışmanlığı hizmeti veren Kevin Wheeler ise bu şirketlerin yaptığının yanlış olduğunu savunuyor.
Wheeler, eski usul yönetim biçiminin kontrolünün çok daha kolay olduğu ancak 20’li ve 30’lu yaşlardaki insanların bireysel olarak çok daha verimli çalıştığını ileri sürüyor. Ayrıca Wheeler, personelin günün yalnızca belirli saatlerinde çalışmaları için evlerinden kaldırılıp ofise getirilmelerinin de son derece yapay bir yapılanma olduğu kanısında.