Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis istifa etti.
Varufakis, Euro bölgesindeki bazı ülkelerin talebi üzerine ve Başbakan Aleksis Tripras, "Yunanistan'ın bir anlaşmaya varması için yararlı olacağını düşündüğü için" istifa ettiğini açıkladı.
Varufakis'in, Tsipras hükümetinin dün yapılan halkoylamasında güçlü bir destekle "Hayır" oyu almasına rağmen istifa etmesi şok etkisi yarattı.
İstifa ettiğini önce Twitter mesajıyla duyuran, ardından da kendi blogunda açıklayan Varufakis son aylarda, borç görüşmelerinde sık sık kreditörlerle çatışmaya giriyordu.
Varufakis, açıklamasında, "Referandum sonucunun alınmasından hemen sonra, Euro grubundaki bazılarının ve bazı ortaklarının, toplantılara benim katılmamam yönünde tercih belirttiklerini öğrendim. Başbakan, bir anlaşma sağlayabilmesi için bu fikrin kendisine yarar getirebileceğini düşündü. Bu nedenle bugün Maliye Bakanlığını bırakıyorum." dedi.
Ajansların haberlerine göre, Yanis Varufakis, açıklamasında "referandum sonucunun, demokratik haklar için verilen tüm mücadeleler gibi, beraberinde yüksek bir maliyet getireceğini" belirtti.
Yunanistan'ın şimdi, borçların yeniden yapılandırılmasını, daha hafif kemer sıkma önlemlerini, muhtaç durumda olanların yararı gözetilerek bir tahsise ve gerçek reformlara gidilmesini içeren bir anlaşma sağlanması çağrısında bulundu.
Fransız Haber Ajansı AFP, sözünü sakınmamasıyla ve göze çarpan tavırlarıyla ünlenen Varufakis'in, Ocak ayında Maliye Bakanı olmasından bu yana, düzene boyun eğmeyen tutumuyla Euro grubunda büyük sarsıntılara yol açtığını belirtiyor.
Yanis Varufakis, "Kreditörlerin benden nefret etmesi bana gurur verir" dedi.
BBC'nin Berlin muhabiri Jenny Hill, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Yunanistan için yeni bir kurtarma paketini kendi partisine kabul ettirmek için büyük bir mücadele vermesi gerekeceğini belirtiyor.
Brüksel'deki BBC muhabiri Damian Grammaticas da, referandum sonucuna ve Maliye Bakanı Varufakis'in istifa etmesine rağmen "genel tabloda pek fazla değişiklik olmadığını" kaydediyor ve dün gece Euro grubu başkanı Jeroen Dijsselbloem'in "Yunanistan'da zorlu önlemlere ve reformlara gidilmesi kaçınılmaz" dediğini aktarıyor.